Traian Băsescu: Nu cred că se va face regionalizare în România

| 05 aug, 2013

USL nu este capabil să genereze progres pentru România și să ducă la bun sfârșit un proces necesar, așa cum este regionalizarea, a declarat, la Digi24, președintele Traian Băsescu.

Întrebat când crede că va fi finalizată organizarea administrativ-teritorială a țării, șeful statului a dat un răspuns tranșant: „Nu cred că se va face”.

„Acest uriaș de 70% din Parlament și-a arătat limitele. Nu este capabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă și o Constituție modernă ar fi fost proba că această majoritate uriașă își poate depăși dimensiunea mică din interior și lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate, și România a pierdut o ocazie extraordinară, pentru că este foarte puțin probabil să mai ai o majoritate de 70% în următoarele cicluri electorale”, a declarat Traian Băsescu.

„Actualul Guvern și domnul ministru Dragnea au început greșit, au început de la vârf spre bază, în loc să înceapă de la bază spre vârf. Baronii județeni se băteau care să fie șeful regiunii”, a mai spus președintele.

"Este foarte greu pentru că îşi dă seama că datorită problemelor interne proiectul se ratează şi probabil a început să înţeleagă că nu poate fi condus de sus în jos, că pe oricine ai numi şef de regiune - mă uitam la Iohannis, s-a dus să se înscrie în PNL ca să facă capitala regiunii la Sibiu - dar tentaţia a fost atât de mare şi păcăleala politică a fost la fel de mare. Acest proces trebuie să plece de la nivelul de jos al administraţiei", a mai arătat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că organizarea actuală a ţării este din 1968 şi nu corespunde nevoilor de dezvoltare regională.

"Sigur că toţi plecăm de la premisa că o reorganizare a teritoriului trebuie făcută. Organizarea actuală este din 1968. Nu corespunde nici nevoilor de dezvoltare regională, pentru că practic proiectele la nivel local se gestionează în interiorul unui judeţ de multe ori fără legătură a infrastructurilor cu dezvoltările din judeţele limitrofe, pe de altă parte este clar că administrarea pe judeţ este extrem de costisitoare. O reorganizare administrativă se impune, după mine chiar dezbaterea a pornit greşit la nivel politic", a susţinut Băsescu.

Preşedintele ţării a mai declarat că trebuia să fie declanşat un proces de comasare a comunelor. "Avem 3.200 de comune, păi doar circa 1.000 sunt viabile economic, deci trebuia să fie declanşat un proces de comasare a comunelor în aşa fel încât toate să se poată autosusţine. Dincolo de crearea arhivei unice la nivel de regiune şi electronizată, computerizată, comasarea comunelor era un alt element care trebuia făcut. Un alt element care trebuia dus la îndeplinire înainte să apară legea de reorganizare administrativă era comasarea instituţiilor descentralizate din teritoriu. Să spunem: într-o regiune ar intra şapte judeţe, păi cele şapte direcţii sanitare trebuie transformate într-una singură pentru regiune, iar la nivelul actualelor judeţe lăsate nişte birouri cum se vor lăsa în toate localităţile. Direcţiile de învăţământ, inspectoratele de poliţie, inspectoratele de jandarmerie, deci aceste lucruri vor lua unu, doi, trei ani. Al doilea scop era debirocratizarea, diminuarea aparatului funcţionăresc pe care îl ţin în spate cei din producţie", a spus preşedintele.

În opinia șeful statului, prioritarea ar fi trebuit să fie comasarea comunelor, comasarea instituțiilor descentralizate din teritoriu (direcții sanitare, inspectorate școlare, inspectorate de poliție) și diminuarea aparatului funcţionăresc.

În ceea ce privește poziția UDMR, care cere ca Harghita, Covasna și Mureș să formeze împreună o regiune, Traian Băsescu a spus că drepturile minorității maghiare „trebuie respectate”, fără a fi „creată o țară în interiorul țării”.

„Noi nu creăm o țară în interiorul țării. Autonomie în Harghita, Covasna și Mureș va fi tot atâta câtă e la Caracal și Constanța”, a subliniat președintele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ