Transfăgărăşanul, inclus în topul "50 de drumuri de străbătut pe timpul vieţii"

| 03 iun, 2013

Transfăgărăşanul a fost plasat pe poziţia a 12 în topul 50 al şoselelor de străbătut pe timpul vieţii, realizat de Couriermail.com.

Autorii topului ţin să remarce interesul celor de la Top Gear pentru Transfăgărăşan pe care l-au considerat cel mai bun drum din lume.

Iată cum arată primele poziţii, conform Couriermail.com:

1. Beartooth Highway - Wyoming și Montana, SUA

Munţii Beartooth din statele Wyoming şi Montana din SUA au fost trecuţi pentru prima oară în 1881. Imaginile sale uimitoare au căpătat mulţi fani iar guvernul a fost bombardat ani de zile să construiască o şosea pentru autovehicule. A fost nevoie de 55 de ani de la prima trecere iar Congresul a cedat în 1936, spre deliciul automobiliştilor.


2. Cabot Trail - Nova Scoţia, Canada

Unii locuitori din Cape Breton Island încă mai vorbesc galeza precum şi dialectul acadian ca prima limbă a lor, iar influența culturală a acestora este evidentă în satele mici pescăreşti de pe litoral. Ele pot fi văzute dacă se parcurge Trail Cabot jurul insulei. Drumul străbate zone unde se pot vedea stânci masive care se prăbuşesc în mare sau populaţii de elani şi de urşi.

3. Stepa mongolă - Mongolia

O excursie în Mongolia a devenit o modă în rândul călătorilor tineri europeni. Drumul traversează pajişti nesfârşite, aceleaşi pe care le-a călcat şi Genghis Han şi călăreţii lui, şi care dau o imegine asupra imensităţii ţării.

4. Ruta 13 - Laos
Ruta 13 pleacă din oraşul colonial francez Luang Prabang şi merge până la graniţa cu Cambodgia. Drumul trece prin capitala Laos, prin nenumărate sate, platouri, pe lângă cascade, printre munţi şi pe lângă câmpurile acoperite de orez. Toate acestea arată tot ce are Laos de oferit turiştilor.
5. Drumul spre Batopilas - Mexic
Drumul spre vechiul oraş minier Batopilas pătrunde adânc în inima munţilor, prin canioane accidentate. Datorită diferenţei de nivel, flora este diversă, de la cea tropicală la cea alpină.
6. Salar de Uyuni - Bolivia
Platoul de sare este cel mai plat loc, cu o suprafaţă cât judeţul Satu Mare. Locul este plin de maşini ruginite, victime ale celor care şi-au încercat aptitudinile de vitezomani. Pe timpul zilei, întinderea perfect plată străluceşte foarte puternic iar după ploaie toată zona se transformă într-o adevărată oglindă.
7. Scottish Highlands - Marea Britanie

În nordul Scoţiei se găseşte parcul Nord-West Highland, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Drumul trece pe lângă turbării, mlaştini, munţi şi plaje.

8. Avenue de Baobabs - Madagascar

Este cel mai scurt drum de pe lista Couriermail.com, de doar 259 metri. Lungimea sa este compensată de şirul dublu de baobabi prin care trece şoseaua astfel încât o deplasare în Madagascar îşi merită banii.

9. Atlantic Ocean Road - Norvegia

The Guardian a numit porţiunea de autostradă de numai 8,3 km. ca fiind cel mai indicat loc din lume pentru o excursie. Chiar dacă de cele mai multe ori condiţiile meteo nu sunt favorabile, cei 8,3 km. înfăţişază splendoarea fiordurilor norvegiene.

10. Autostrada Hana - Hawaii, SUA
Întinsă pe o lungime de 109 km, autostrada Hana oferă vederi excelente ale Pacificului şi îndeamnă pe călători să facă multe opriri pentru a explora cum se cuvine întregul drum. Cascadele sunt prezente la tot pasul iar cea mai populară  ste Ohe'o Gulch.
11. Skeleton Coast Road - Namibia
Inițial, Skeleton Coast făcea referire la oasele rămase pe plaje de la vânătorii de balene. Acum este un cimitir de epave, intins pe linia neprimitoare a coastei. Zona este cunoscută pentru ceaţa denşă.

12. Transfăgărăşanul - România
Serpentinele sale întortocheate au devenit un fel de Mecca pentru pasionaţii de şofat iar Top Gear a numit drumul ca fiind cel mai bun din lume. Muntele Făgăraş oferă vederi fenomenale şi undeva în apropiere se găseşte o cetate din vremea lui Vlad Ţepeş.
13. Ruta 40 - Argentina

Autostrada este paralele cu coloana vertebrală a Anzilor. Călătoria este extremă (de la nivelul mării până la 4.877 metri) însă trece prin 27 de trecători montane şi 20 de parcuri naţionale.

RUTA 40

Ruta 40

 

14. Coasta Amalfi - Italia
Drumurile de pe coastă sunt înguste şi nu pot fi parcurse rapid. Iar dacă acest lucru e posibil, carabinierii italieni au grijă să nu se întâmple. Vederile panoramice ale Mediteranei sunt nenumărate iar oraşele care se întind de-a lungul litoralului dau impresa ca fiind jocuri Lego.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ