Trenul cu LEVITAȚIE MAGNETICĂ. Cum arată noua minune a Japoniei

| 30 sep, 2014

Conform totb.ro, Japonia a inventat trenul de mare viteză (high-speed rail - HSR) în anul 1964, făcând celebru modelul cap de glonț. Acum, același stat rămâne pionierul tehnologiei feroviare inovatoare: va realiza teste publice cu noua generație de trenuri de mare viteză, care se deplasează cu ajutorul levitației magnetice - trenurile Maglev - scrie Inhabitat.

Trenurile convenţionale de mare viteză merg pe şine clasice, având o viteză limitată de aproximativ 200 de metri pe secundă, pe când trenul magnetic poate ajunge la viteza de 311 metri pe secundă; practic, poate transporta pasagerii din Tokyo în Nagoya în 40 de minute, spre exemplu. Sistemul trenurilor magnetice se estimează că va deveni operaţional până în anul 2027, în Japonia. Deocamdată, compania feroviară a statului, Central Japan Railway Company, a făcut o demonstraţie publică, pentru ca oamenii să înţeleagă ce înseamnă noua tehnologie “L-Zero”.

Trenul trebuie să ajungă, întâi, la viteza de aproximativ 160 de kilometri pe oră (100 de metri pe secundă) pentru ca sistemul maglev să fie activat. Odată ce acesta este activat, se produce o accelerare lină până la atingerea vitezei de 500 de kilometri pe oră (311 metri pe secundă). Tehnologia “L-Zero” se foloseşte de magneţi, nu de roţi, pentru a face trenul să se ridice în aer şi să accelereze. Călătoria este, astfel, mai lină şi mai rapidă. Testele cu public vor începe în luna noiembrie a acestui an. Ruta oficială deschisă testelor va avea o lungime de 286 de kilometri şi şase staţii, de la Tokyo până în Nagoya.

Pentru Japonia, tehnologia maglev este un pariu important: vrea să demonstreze că este funcţională, pentru că speră să o exporte. De curând, guvernul japonez a oferit un acont de 5 miliarde de dolari pentru construirea unui tren maglev care să transporte pasageri din Washington în Baltimore în numai 15 minute (iar planurile sunt ca linia să se extindă până în New York). În prezent, singurul tren maglev operaţional este în China: Shanghai Maglev Train, care călătoreşte pe distanţa de 30,5 kilometri de la aeroport în oraş şi face 7 – 8 minute, atingând o viteză maximă de 431 de kilometri pe oră.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ