Tudorel Toader prezintă astăzi noua Ordonanță care modifică OUG 7

| 01 mar, 09:51

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader urmează să-i prezinte azi premierului un proiect de modificare a OUG 7 privind legile justiţiei, ordonanța care a scos în stradă mii magistrați din toată țara.

Ministrul Justiţiei a declarat joi că a fost elaborată o nouă ordonanţă de urgenţă, care va abroga mai multe prevederi din OUG 7/2019 care fac obiectul protestului magistraţilor. El a precizat că noua ordonanţă va fi prezentată premierului pe 1 martie.

Tudorel Toader spune că ulterior proiectul va fi trimis Consiliului Superior al Magistraturii. Conform ministrului, proiectul este redactat conform propunerilor rezultate în urma întâlniri avute cu reprezentanţii magistraţilor.

"La MJ a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 7/2019. Proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premier cu preşedintele CSM, AMR, UNJR, Asociaţia Procurorilor din România, IJ şi Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Modificările fac referire la (...) abrogarea art. 54 - care prevede faptul că judecătorii, alături de procurori pot deveni procurori de rang înalt şi faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu mai e dat de Secţia de procurori, ci de plenul CSM - se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, iar avizul consultativ este dat de Secţia de procurori a CSM", a declarat Toader într-un interviu la Antena 3.

El a precizat că prin noul proiect se va rezolva şi problema diferenţelor salariale şi pierderilor salariale pentru IT-iştii din sistemul judiciar - ce au pierdut prin legea salarizării, pe de o parte, şi faptul că sunt încă diferenţe salariale, deşi desfăşoară aceeaşi activitate de specialitate în slujba sistemului judiciar.

În al treilea rând, a adăugat ministrul, se elimină două corelări legislative referitoare la competenţele Inspecţiei Judiciare, referitor la cei care nu mai au dreptul de declanşare a procedurii disciplinare.

"Mâine voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de ordonanţă de urgenţă, pe care apoi îl voi trimite la CSM, pentru consultare şi emitere a avizului consultativ", a mai spus Toader.

Următorul pas: selecţia unui nou procuror general al României

Ministrul Justiţiei a declarat, joi seara, că imediat după adoptarea de către Guvern a ordonanţei de urgenţă ce va modifica OUG 7/2019, va declanşa procedura de selecţie a unui nou procuror general al României.

"Am avut în vedere abrogarea acestui articol 54. Dacă eu în ziua aceea anunţam pe pagina de Internet a MJ, trebuia să merg pe procedura de la momentul acela, adică să se poată înscrie şi judecători la funcţia de procuror general. Ştiam că va urma abrogarea, şi atunci am amânat declanşarea oficială a procedurii ca să mergem pe procedura astfel cum va fi modificată şi săptămâna viitoare sunt convins că Guvernul va adopta ordonanţa de urgenţă de modificare a OUG 7 şi imediat voi avea anunţul pregătit, imediat voi declanşa procedura de selecţie după regulile legale în vigoare la momentul acela", a spus Toader într-un interviu la Antena 3.

El a explicat că va declanşa procedura de selecţie a unui nou procuror general pentru a putea fi îndeplinite toate procedurile şi pentru a-i da timp preşedintelui să studieze propunerea.

"Am declarat că declanşez procedura de numire, selecţie a unui nou candidat pentru funcţia de procuror general pentru ca până la expirarea mandatului să îndeplinim procedurile legale de selecţie, să lăsăm timpul necesar preşedintelui pentru analiză şi eventual pentru validarea propunerii, pentru emiterea decretului de numire a celui pe care îl voi propune candidat pentru procuror general", a afirmat Toader.

Întrebat cum răspunde apelului DNA, care i-a cerut abrogarea OUG 7, avertizând că două secții au rămas fără conducere pentru că ordonanța interzice delegările pe funcție, Tudorel Toader a spus că unele astfel de numiri au fost făcute de președintele Iohannis în doar câteva zile.

"Nimeni nu se poate substitui prerogativelor prezidențiale în numirea procurorilor de rang înalt. Să nu uităm faptul că unele astfel de numiri au fost realizate în doar câteva zile", a declarat, pentru HotNews.ro, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ