Tudose: Cei de la FMI "au stricat viața unei țări și a oamenilor într-un mod dezastruos. Nu voi lua un leu împrumut de la ei"

| 11 oct, 20:33

Premierul Mihai Tudose a declarat că nu va lua niciun împrumut de la FMI, întrebat fiind dacă Guvernul are în vedere o astfel de variantă.

"Sincer, în niciun caz, și le-am spus-o și lor, fiindcă la ce prognoze au făcut și la cum s-au purtat cu noi, iertați-mă, cred că ar trebui să fim într-o disperare la care să nici nu ne folosească dacă luăm banii de la ei. Nu voi lua un leu împrumut de la FMI", a afirmat, la Antena 3, Mihai Tudose.  Premierul  a precizat că ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, efectuează o deplasare în SUA pentru o discuție cu organismele financiare internaționale, dar nu cu FMI.

Premierul a adăugat că se poate recurge la alte instrumente financiare dacă va fi nevoie, "eurobonduri, împrumut titluri de stat".

Fiind întrebat dacă are de reproșat FMI situația legată de tăierile de salarii din 2010, Tudose a răspuns: "Păi, au ieșit senini și au spus 'noi am cam greșit un pic'".

"Au stricat viața unei țări și a oamenilor într-un mod dezastruos. Și acum au greșit o prognoză, au greșit-o pe a doua, eu mi-am făcut datoria să-i chem și să le spun că s-ar putea să nu mai vorbim deloc cu ei, nici măcar așa, în vizită de curtoazie, când se schimbă garnitura la ei, dacă o greșesc, în continuare, și pe a treia (prognoză — n.r.). Au devenit un pic mai prudenți. Eu nu vorbesc de Fondul Monetar Internațional ca structură, dar, nu știu, oamenii pe care-i trimit pe aici, nu știu care e baza de selecție, că nu prea le iese.  Eu am avut o discuție cu ei, doar atâta: mai greșiți o dată și voi reacționa violent, fiindcă înțeleg că este, de fapt, un atac al vostru asupra țării, cu ratingul de țară", a declarat premierul Tudose.

FMI, prognoze greşite pentru România

La o zi după ce premierul Mihai Tudose și-a exprimat supărarea pe analizele FMI privind România, instituția mondială și-a ameliorat substanțial prognozele de creștere economică. FMI crede că în acest an vom obține o creștere economică de 5,5% din PIB față de 4,2% estimare anterioară. Și anul viitor vom sta mai bine. În loc de 3,4% din PIB vom avea o creștere de 4,4%, spune FMI.

Pentru toată Uniunea Europeană prognoza indică o creștere de 2,5% în 2018, față de valoarea avansată anterior, de 2,2% din PIB.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ