Ţurcanu – capcană pentru Crin

| 04 ian, 2014

Cea mai mare greşeală pe care ar putea să o comită Crin Antonescu ar fi aceea de a călca în picioare temele guvernării pentru a-şi croi drum spre preşedinţie. În continuare, 2014 este un an complicat în care USL trebuie să îndeplinească obiectivele asumate prin programul de guvernare. Iar intrarea într-o campanie electorală timpurie, aşa cum se pare că ar intenţiona Crin Antonescu, l-ar decredibiliza masiv pe liderul PNL.

Deşi suntem abia în primele zile ale anului 2014, liberalii par a-şi făcut deja planul de bătaie pentru alegerile prezidenţiale de la finalul anului. Astfel, vicepreşedintele PNL Florin Ţurcanu a anunţat o iniţiativă inedită:  organizarea unui Congres extraordinar al Uniunii Social Liberale pentru a decide candidatura lui Crin Antonescu la funcţia de preşedinte al României.

"Trebuie sa clarificăm lucrurile. Dacă rămânem la guvernare şi în USL, trebuie să facem un congres comun PSD, PNL, PC, UNPR, şi mai validăm sau nu candidatura lui Crin Antonescu. Dacă nu rămânem în USL, ne apucăm de treabă singuri, ne încărcăm bateriile şi vedem cât putem obţine singuri. Ca să rămâi la guvernare, trebuie să ai un congres care să valideze obiectivele USL şi candidatul la prezidenţiale", a susţinut Ţurcanu.

Varianta propusă de vicepreşedintele PNL este însă din start discutabilă. Liberalii tind să pună piciorul în prag, deşi sunt cei mai puţin în măsură să apeleze la o astfel de retorică, dacă luăm în considerare numeroasele derapaje ale lui Crin Antonescu. Preşedintele PNL s-a comportat în 2013 ca şi cum ar fi fost liderul de facto al opoziţiei, iar acum liberalii emit pretenţia de a şterge totul cu buretele, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar toţi liderii formaţiunilor care compun USL să fumeze împreună pipa păcii. Or, o asemenea abordare trădează superficialitate şi denotă fariseism politic.  

De altfel, propunerea formulată de Florin Ţurcanu este dificil de formalizat. USL nu este partid pentru a organiza un congres, ci o alianţa politică în care patru partide s-au aliat pentru a scăpa România de guvernarea dezastruoasă exercitată de binomul Traian Băsescu – PDL şi pentru a realiza obiectivele prioritare de pe agenda cetăţenilor. Dincolo însă de aceste considerente de ordin formal, şi în ipoteza în care s-ar realiza revalidarea lui Crin Antonescu drept candidat al USL la preşedinţie după o procedură similară congresului, liderul PNL nu ar ieşi nici mai legitim, nici mai întărit din punct de vedere al susţinerii politice.

Din contră, orice derapaj ulterior al lui Crin Antonescu la adresa Guvernului, a lui Victor Ponta sau a PSD, indiferent cât de mic, va spori implicit legitimitatea social-democraţilor de a-l recuza pe liderul liberal. Cu alte cuvinte, dacă după toate greşelile comise, PSD îl susţine în continuare, atunci Crin Antonescu este obligat să renunţe la strategia anti-PSD. Dacă nu o va face, atunci confirmă ceea ce simt cei mai mulţi – are o înţelegere cu Traian Băsescu şi, prin urmare, încearcă prin orice mijloace destructurarea USL.

În acest context, propunerea vicepreşedintelui Ţurcanu s-ar putea dovedi o adevărată capcană pentru Crin Antonescu. Fără o revalidare a sa, lui Crin Antonescu îi este mai lesne să joace la două capete. În funcţie de temele centrale de pe scena politică din acest an, Crin Antonescu va juca atât cartea puterii, mai ales când din punct de vedere electoral o astfel de abordare îi va fi convenabilă, cât şi cartea opoziţiei, aşa cum a făcut-o de atâtea ori în anul recent încheiat.

Cu siguranţă însă, cea mai mare greşeală pe care ar putea să o comită Crin Antonescu ar fi aceea de a călca în picioare temele guvernării pentru a-şi croi drum spre preşedinţie. În continuare, 2014 este un an complicat în care USL trebuie să îndeplinească obiectivele asumate prin programul de guvernare. Iar intrarea într-o campanie electorală timpurie, aşa cum se pare că ar intenţiona Crin Antonescu, l-ar decredibiliza masiv pe liderul PNL.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 ian, 2014
berenger
n-am sa ma leg
de toate aberatiile articolului, atat de obisnuite cand vedem cine e autorul, si care ies cel mai usor la suprafata in prostia afirmatiei `USL nu este partid pentru a organiza un congres` cand in 7 aprilie 2012 tocmai un congres usl a avut loc, ci doar am sa ma amuz cum transmite factiunea ghita-ponta un clar `ciocu` mic` peneleilor

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ