Turcia și Grecia, convinse de secretarul general al NATO să cadă la pace

| 03 sep, 21:05

Turcia și Grecia, două țări care fac parte din NATO, au fost de acord că înceapă negocieri tehnice pentru a reduce tensiunile militare dintre ele, înregistrate în ultima vreme din cauza unor dispute legate forări în estul Mării Mediterane.

 

Anunțul a fost făcut joi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avut discuții cu liderii celor două țări. Scopul acestor negocieri este de a reduce riscul unor incidente și accidente în Mediterana, precizează oficialul NATO.
„Grecia și Turcia sunt aliați valoroși, iar NATO este o platformă importantă pentru consultări pe toate subiectele care ne afectează securitatea comună”, spune Stoltenberg într-un mesaj transmis pe Twitter.
„Rămân în strânsă legătură cu toți aliații interesați să găsească o soluție la tensiuni, în spiritul solidarității NATO”, mai spune secretarul general al NATO.
Turcia și Grecia sunt implicate de mai multe săptămâni într-un conflict din ce în ce mai militarizat, generat de războiul pentru resursele naturale din Mediterana și controlul asupra perimetrelor de explorare.
Turcia a investit masiv în nave de foraj maritim care operează în Mediterana, dar și în Marea Neagră, și, ca o victorie, președintele turc Recep Erdogan a anunțat recent că țara sa a descoperit cel mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria sa în Marea Neagră, în apropiere de perimetrul românesc Neptun Deep.
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a propus, la Berlin, în cadrul discuțiilor purtate de miniștrii de externe ai UE pe tema conflictului dintre Grecia și Turcia pe marginea explorărilor din Mediterana, ca Turcia să înceteze operațiunile, urmând să fie instituit un moratoriu asupra explorărilor în zonele maritime aflate în dispută.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ