Turismul românesc se dezvoltă prin finanțări UE: sprijin pentru antreprenorii din regiunea Centru

| 09 iul, 17:10

Sectorul economic s-a dezvoltat, în ultimele trei decenii, cu ajutorul exemplelor de succes din vestul Europei. Unii manageri și antreprenori au fost autodidacți, nu toți au avut șansa de a face cursuri universitare la facultăți prestigoase. Nici angajatorii nu au găsit întotdeauna oameni pregătiți la cel mai înalt nivel, dar toți au colaborat, pentru a ridica turismul românesc la standarde internaționale.

O șansă în plus pentru acest sector economic a venit odată cu accesarea fondurilor europene. Mai exact, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013) a deschis calea proiectelor de formare profesională, iar continuitatea este asigurată în prezent de Programul Operațional Capital Uman (POCU 2014-2020).

Acestea oferă antreprenorilor și managerilor români posibilitatea de dezvoltare, atât de necesară în business, cu ajutorul unor formatori și a unor schimburi de experiență, prin proiecte finanțate din fonduri europene.

O astfel de inițiativă, care deja a pus bazele unei strategii de dezvoltare integrate, este Proturism - „Turism competitiv în Regiunea Centru". Proiectul, localizat în Brașov, oferă stagii de pregătire pentru peste 500 de manageri și antreprenori din șase județe. Din mai 2018, timp de un an, au beneficiat de sprijin manageri, antreprenori și angajați în departamentele de resurse umane din domenii care au legătură cu turismul, iar bazele strategiei comune de dezvoltare au fost deja puse. „Avem în derulare un curs de perfecționare pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale, pentru cei care deja au afacerea proprie. În același registru se derulează și un curs de business coaching, de 20 de ore, destinat antreprenorilor din domeniul turismului. Acestea sunt mai mult niște ateliere ce funcționează prin schimbul de experiență între antreprenori, iar noi asigurăm mentoratul pentru cei care administrează hoteluri, pensiuni sau agenții de turism. În zona de consultanță, noi am oferit sprijin personalizat pentru 60 de întreprinderi din regiunea Centru, pe care le-am ajutat în elaborarea planului de dezvoltare strategică", ne-a relatat Daniel Chivu, managerul proiectului.

Astfel, beneficiarilor acestor sesiuni de pregătire și îndrumare le-a fost prezentat modul de elaborare a planului de afaceri și planificarea financiară pe termen lung. Concret, consultanții Proturism fac vizite pe teren, iar după ce culeg datele necesare, elaborează o planificare strategică, împreună cu reprezentanții firmelor. Idea principală a acestor acțiuni este ca antreprenorii să primească sprijin pentru a identifica cea mai bună soluție, astfel încât să armonizeze propria strategie cu cea a Consiliului Județean, cu Master Planul pentru Turism, cu ceea ce se face în zonă, în raport cu strategia proprie de afaceri și cu bugetul disponibil. În final, antreprenorul este cel care decide dacă va implementa strategia propusă de consultant.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ