TVA-ul pâinii se poate schimba odată cu rectificarea bugetară din luna iulie

| 13 iun, 2013

Angajamentul politic privind reducerea TVA la pâine a rămas, însă aplicarea măsurii se va face imediat după rectificarea bugetară din luna iulie, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Premierul a spus că rectificarea va avea loc imediat după 1 iulie, în conformitate cu legea. Având în vedere că Fondul Monetar Internaţional a spus că, dacă vrem să aplicăm această măsură (n.r reducerea TVA), trebuie să punem în buget acea suma pe care dânşii consideră că o pierdem prin aplicarea unui TVA redus. Noi consideram că o să o recuperăm din combaterea evaziunii fiscale, dar trebuie să facem o rectificare bugetară. Este un angajament pe care şi l-a luat Guvernul şi vom discuta la rectificarea bugetară, în măsura în care la Ministerul Finanţelor s-au găsit acele resurse. Anunţul premierului nu a modificat absolut nimic. Angajamentul politic a rămas, însă mai rămâne această chestiune de a identifica sursele necesare pentru implementarea măsurii", a spus Daniel Constantin.

Întrebat dacă se modifică data de implementare a cotei reduse de TVA la pâine, şeful MADR a răspuns: "nesemnificativ".

"Dacă mă întrebaţi pe mine, TVA redus la pâine ar trebui implementat de mâine. Avem nevoie puternic de reducerea TVA pentru că evaziunea este de 80% la acest aliment. Vor fi nu numai măsuri de reducere, ci şi de întărire a controlului pentru a avea o eficienţă în acest act. E o chestiune de zile. Dacă vom identifica acele resurse, imediat după momentul rectificării, se poate aplica. Vorbim chiar de luna iulie", a adăugat ministrul Agriculturii.

De asemenea, Constantin a precizat că săptămâna viitoare ar putea fi adoptată în Guvern ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea fondurilor mutuale.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că ordonanţa privind reducerea TVA la pâine va fi adoptată după 1 iulie, deoarece în primul semestru al anului nu pot fi efectuate rectificări bugetare. "După 1 iulie va fi adoptată ordonanţa. Nu putem înainte să facem rectificări bugetare", a spus Ponta.

Potrivit Patronatului din industria de morărit şi panificaţie - ROMPAN, scăderea TVA la pâine la 9% ar contribui la diminuarea evaziunii fiscale la 20%, iar bugetul statului ar suporta un efort de circa 25 de milioane de euro.

Evaziunea fiscală în sectorul de morărit şi panificaţie a depăşit 70% la finele anului 2012, totalizând un miliard de lei, respectiv 300 milioane de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 iun, 2013
klem
TVA 9% la paine
Mi s-a luat o piatra de pe inima! Stiu macar ce am de facut ! Asteptam o decizie pentru a-mi finaliza proiectia pe acest an. Sunt un mic producator-corect de paine, (15 ani in domeniu), care de doi ani acumulez datorii la stat
In baza promisiunii cu tva 9% imi facusem un plan de redresare pe 6 luni, pe care l-am numit Planul A. Acum voi aplica Planul B si anume -disponibilizarea a 5 angajati (25% din personal) - inchiderea a doua puncte de lucru, (10% din desfacere) in urma acestor masuri , voi reduce costurile cu 10 000 lei , din care 5000 erau impozite,contributii si taxe. Statul va pirde acesti 5000 lei care veneau de la mine si va mai si angaja o obligatie de 5000 lei cu somajul personalului disponibilizat de mine. Si toate astea doar intr-o luna !
Arhitectura acestor actiuni este mult mai complexa,cu implicatii si costuri mult mai mari, ceea ce am prezentat eu fiind doar un desen simplu.
Reducerea TVA nu va scadea preturile si nu va reduce evaziunea. Ne va ajuta pe cei corecti sa mentinem preturile actuale, sa crestem salariile, acum de mizerie, ale angajatilor nostri si sa rezistam in fata concurentei evazionistilor. In toate tarile europene, inclusiv la noi, pretul graului si al fainii este cam acelasi iar pretul painiii este de minimum 4-5 ori mai mare decat pretul fainii. La noi, pretul painii este in medie doar de doua ori mai mare , sustinut de salariile foarte mici si evaziune. Asteptam si alte actiuni in acest domeniu pentru a ne spune parerea. O zi buna !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ