Ministrul Apărării și-a dat demisia, după scandalul amânării plății salariilor. Vicepremierul Marcel Ciolacu, interimar

| 05 sep, 16:53

Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării Naționale, și-a depus demisia. Ministrul a invocat "proasta comunicare" pe subiectul plății sumelor aferente soldelor/salariilor de la nivelul MApN. Mihai Tudose i-a acceptat demisia. Vicepremierul Marcel Ciolacu a fost numit interimar la Ministerul Apărării Naționale.

Gestul demisiei vine după o discuție pe care a avut-o la guvern cu premierul Mihai Tudose, după ce ministerul pe care îl conduce a anunțat că a rămas fără bani până la rectificarea bugetară.

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a declarat  că i-a lăsat pe masă premierului demisia din funcția de ministru. Motivul ar fi  lipsa de comunicare de care a fost acuzat de premier. Mihai Tudose i-a acceptat demisia.

La Guvern au fost convocați azi ministrul Apărării și ministrul Finanțelor, potrivit unor informații pe surse obținute de jurnalistul Ionuț Gheorghe. Premierul Mihai Tudose a fost surprins de problemele care au apărut la minister - și anume lipsa banilor pentru salarii.

Potrivit unor surse apropiate Palatului Cotroceni, premierul Mihai Tudose a avut și o discuție cu președintele Klaus Iohannis pe această temă.

Oficialii MApN spun că se vor plăti cu întârziere banii pentru chirii şi normele de hrană. De asemenea, contribuţiile la bugetele de pensii şi de sănătate, precum şi impozitele pe venit vor fi plătite între 21 şi 25 septembrie. Soldele militarilor şi diurnele celor care sunt în misiuni externe se vor plăti pe data de 15, luna aceasta.

Premierul Mihai Tudose a anunţat astăzi în Parlament că urmează să prezinte rectificarea bugetară până la sfârşitul lunii septembrie, odată cu proiectul de buget.

Întrucât am constatat o proastă comunicare, i-am lăsat astăzi demisia premierului. Am avut o discuție cu primul ministru Tudose și cu ministrul Finanțelor. Eu i-am comunicat premierului această chestiune tehnică și în comunicarea publică către presă au fost deficiențe. Toată lumea a înțeles că nu sunt bani, în realitate bani sunt, a declarat Țuțuianu la Digi 24.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat în cursul zilei de marți că a dispus efectuarea, în 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit, în condițiile în care până în acest moment nu a fost făcută rectificarea bugetară pe acest an.

Potrivit unui comunicat al MApN,  Direcția financiar-contabilă din Ministerul Apărării Naționale a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale mai multe măsuri, "în scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017" și având în vedere "necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010".

Astfel, s-a dispus efectuarea, în 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/ salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit, și efectuarea, la aceeași dată, a plății diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe.

Totodată, între 21 și 25 septembrie va fi făcută plata sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului și ale angajatului și a impozitului pe venit.

De asemenea, s-a dispus "efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc)", se mai arată în comunicat.

Tag-uri: Tutuianu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ