UDMR chic. Referendum croit cu materialul clientului

| 27 sep, 2013

Fără prea mult scandal, județele Brașov, Covasna, Harghita și Mureș au fost propuse pentru o așa numită regiune de centru, sau centrală. O rezolvare pe cât de frumoasă, pe atât de neavenită, am putea spune, pentru că cel puțin pentru o parte a UDMR taie dintr-o trăsătură de marker pe hartă orice prilej de presiune și scandal ulterior, generator de beneficii electorale.

Prinși între scandalurile mediatice pe tema eutanasierii câinilor vagabonzi și cele provocate pe tema exploatării miniere de la Roșia Montană, marea majoritate a românilor nici nu au băgat de seamă că ultimele propuneri și hărți legate de regionalizarea țării dezamorsau practic problema reclamată de liderii UDMR, nemulțumiți că în fazele anterioare nu s-a ținut cont de doleanțele lor ca cel puțin o regiune să coincidă cu harta etnică și nu cu rațiunile economice.

Fără prea mult scandal, județele Brașov, Covasna, Harghita și Mureș au fost propuse pentru o așa numită regiune de centru, sau centrală. O rezolvare pe cât de frumoasă, pe atât de neavenită, am putea spune, pentru că cel puțin pentru o parte a UDMR taie dintr-o trăsătură de marker pe hartă orice prilej de presiune și scandal ulterior, generator de beneficii electorale. Dacă au mai fost câțiva optimiști care și-au imaginat până acum că UDMR este realmente interesată să combată doar asimilarea culturală și alte asemenea bazaconii presupuse de împărțirea precedentă pe regiuni, ei bine, toți au avut acum prilejul să constate că, de fapt, UDMR nu vrea rezolvare în acest caz.

Pentru că o dată lăsate într-o regiune centrală cele patru județe buclucașe, UDMR a venit cu încă o pretenție, de data aceasta în registrul ridicol și anume conservarea unei a doua regiuni ce ar corespunde așa-numitului Partium din perioada Imperiului austro-ungar. Propunerea este de două ori ridicolă. În primul rând că nu se mai poate marșa pe argumentul hărții etnice, destul de caraghios și până acum, cât timp aducea arfumentul etnic într-o discuție economică.

În Partium-ul dorit de UDMR nu există o majoritate etnică maghiară, deci care ar fi rațiunea pentru care UDMR emite pretenții pentru încă o regiune? În al doilea rând și poate cel mai hilar, este modul în care uniunea maghiarilor propune un referendum pe această problemă. Cum bine au remarcat atât președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre cât și președintele PSD Covasna, Horia Grama, UDMR de fapt dă semnale politice către propriul electorat, prefăcându-se că muncește. Căci, chiar dacă vor fi în stare să adune numărul de semnături necesare demarării unui referendum,"organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind autonomia locală" sunt pe bună dreptate probleme de interes naţional, pentru care este necesară organizarea unui referendum naţional.

Chiar și în ipoteza absolut improbabilă a unui referendum local pe această temă, cum se așteaptă UDMR să obțină majoritatea necesară în județe în care etnicii maghiari sunt în minoritate? Aceste inițiative sunt simple accesorizări ale actului politic, pe care UDMR le propune electoratului propriu asemenea creatorilor de modă.

Chiar dacă aceste accesorii vestimentare de cele mai multe ori nu servesc la nimic, sunt prezentabile pentru că sunt chic. Mult bling-bling pentru nimic...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 oct, 2013
@Ferenczy Stefan
Toroczkai Laszlo
Spuneti ca sunteti un mare cunoscator al problemei romano-maghiare, si ca romanii nu cunosc ce se spune in Ungaria despre aceste relatii.
Tocmai am citit un articol in care un anume Toroczkai Laszlo, lider al unui partid extremist din Ungaria (HVIM) isi da cu parerea ca "Romania este un stat intunecat, bolnav, etc etc etc.", pentru ca nu i-a fost permisa intrarea in Romania. Spune omul ca s-a certat cu politistii de frontiera pana in punctul in care unul din ei a dus mana spre arma.
Ce anume s-a intamplat acolo? De ce nu i s-a permis intrarea? De ce se mira ca politistul a dus mana spre arma cand tot el spune ca l-a amenintat? De ce tot vrea sa intre in Romania, sa creeze tot soiul de organizatii paramilitare, unele interzise chiar in Ungaria (Garda Maghiara, interzisa la Budapesta din 2009, dar functionala bine-mersi in statul intunecat Romania)?

Chiar sunt curios de un punct de vedere oficial al Ungariei referitor la cazul de fata...
27 sep, 2013
Pastila de cianură
Unirea cu ungaria
Și ce-i așa de surprinzător?
UDMR s-a declarat pe față adepta unirii cu ungaria, nu doar a creării unei regiuni în care să se vorbească ungurește. Și dacă acea regiune se pare că este pe cale să se și înfăptuiască, nu e timpul pentru pasul 2, unirea cu ungaria-mumă?

Ar trebui să le fie retrasă cetățenia română tuturor acelor indivizi care se visează unguri. Vor să fie unguri, să-i lăsăm să fie unguri, dar fără putere de decizie politică în România. Ei fericiți, noi fericiți...
Simplu, nu?
27 sep, 2013
Ferenczy Stefan
pt pastila
Nu este atât de simplu și dacă nu ar fi atât de complicat aș spune chiar că ce spui sună primitiv din punct de vedere politic. Ceea ce le lipsește la ora actuală ungurilor, din Ardeal și din UNgaria, în relația cu românii este o interfață funcțională de comunicare. Mulți români ar fi realmente surprinși cât de nuanțată este poziția ungurilor din patria mamă. Inclusiv Tokes și Toro Tibor au fost acuzați și atacați în ultima perioadă chiar de voci critice din Fidesz. Primul pentru propunerea cu protectoratul, considerată de ei o capcană și o provocare urâtă la adresa lui Orban, cel de-al doilea pentru interese economice nu foarte corecte, care-i grevează credibilitatea tocmai în Ardeal ... Dar românii știu doar legendele urbane legate de maghiari.
27 sep, 2013
Pastila de cianură (de la Roșia)
Pentru Ferenczy Ștefan
Îți dau dreptate la partea cu comunicarea.

Însă de ce românii știu doar legendele urbane legate de maghiari? Oare pentru că în România se aud doar vocile celor care cer autonomie teritorială și protectorat?
N-am auzit un singur maghiar care să spună „gata, hai să ne apucăm de muncă împreună”.Toți cei pe care i-am auzit s-au plâns că sunt discriminați, că românii (fie munteni - „regățeni”, fie moldoveni) sunt țigani și au cerut cetățenie transilvăneană. Cum sunt discriminați n-a mai detaliat nimeni, după cum s-a trecut sub tăcere și faptul că există învățământ în limba maghiară, presă în limba maghiară, administrație în limba maghiară, indicatoare de localități bilingve, etc...
Singurul lucru care mai rămâne este exact autonomia teritorială, lucru pe care UDMR îl promovează fățiș, contrar Constituției României, pe care-ar fi trebuit s-o respecte încă din momentul în care a intrat în Parlament, chiar dacă NU este partid politic.

Și atunci, dacă oamenii ăștia sunt atât de nemulțumiți de calitatea de a fi român, de ce nu renunță la cetățenie? Oricum, toți au și cetățenia ungară, deci nu se pune problema că ar rămâne apatrizi sau mai știu eu ce drepturi ar pierde. N-au decât să rămână cetățeni maghiari stabiliți în alt stat, n-au decât să-și ia pensia de la Budapesta și să participe la viața politică de acolo.
Cât timp nu vor să fie români, nu înțeleg de ce trebuie să participe la viața politică din România. La fel, nu înțeleg de ce un individ care nu recunoaște un stat se zbate să păstreze o medalie acordată lui de acel stat.

Spui că românii ar fi surprinși de poziția nuanțată a ungurilor din patria mamă? Știi cumva ce a declarat un anume Vona Gabor, ungur din patria mamă, chiar aici, în România, în urmă cu vreo lună? Asta-i poziția nuanțată?
28 sep, 2013
Ferenczy Stefan
precizare
Nu uita că eu personal știu și ce se spune aici și ce se spune acolo. Dacă lor le lipsește o interfață funcțională de comunicare, la rândul lor majorității românilor le lipsește un interes minimal față de etnia maghiară. Pur și simplu românii nu știu mare lucru despre maghiarii de aici sau din Ungaria. Desigur, este o atitudine să spui că ”asta e țara noastră, e treaba lor să ne cunoască pe noi”... Dar pur și simplu asta nu va funcționa. Revenind la presa din Hu, aș obosi să număr de câte ori se publică asigurări acolo referitoare la integritatea teritorială a Ro. Dar cum și în politică se poartă tabloid, astea pur și simplu nu se mai traduc în presa românească, nu suscită interes...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ