UDMR, în plin război cu MAE: Ar putea ieşi de la guvernare? Cum răspunde Kelemen Hunor

| 05 iul, 2014

UDMR guvernare. Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) condamna implicarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) in procesul in care formatiunea contesta respingerea de catre Comisia Europeana a unei initiative cetatenesti pentru protectia minoritatii maghiare.

UDMR guvernare. Intrebat de jurnalistii de la Gandul daca ia in calcul iesirea de la guvernare, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a raspuns: "Nu vreau sa raspund la aceasta intrebare, dar pozitia mea foarte hotarata o cunoaste premierul, de la el astept un raspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!".

Secretarul general al UDMR, Peter Kovacs, a declarat, vineri, ca MAE nu a discutat cu UDMR si ca autoritatile romane ar trebui sa isi reconsidere atitudinea, transmite Romania TV, citand Agerpres, care preia informatii aparute pe agentia MTI. "Nu putem sa comparam numeroasa comunitatede 1,3 milioane de maghiari din Romania cu cele cateva mii de etnici romani care traiesc in Ungaria. Atunci cand vine vorba despre relatiile romano-ungare, ar fi de asemenea oportun ca ministrul de externe roman Titus Corlatean sa-si aminteasca si ca faptele vorbesc mai bine decat cuvintele", a declarat Kovacs.

Citeşte şi: Hunor speră ca în toamnă să poată arbora drapelul maghiarilor


De asemenea, Kovacs a declarat ca respingerea solicitarii de deschidere a doua noi birouri consulare pe baza reciprocitatii si proportionalitatii este "ridicola".

Birou consular. Autoritatile romane au respins, joi, solicitarea Ungariei de a a deschide doua noi birouri consulare la Oradea si la Targu Mures, decizie pe care purtatorul de cuvant al MAE ungar, Anna Nagy, a catalogat-o ca fiind "de neinteles" si contrara practicilor europene.

Ministerul ungar de Externe l-a convovat pe ambasadorul roman la Budapesta, Alexandru Victor Micula, care a discutat cu secretarul de stat adjunct Vince Szalay-Bobrovniczky si a promis ca va transmite MAE roman solicitarea autoritatilor ungare de a reconsidera aceasta decizie.

Autoritatile ungare mentioneaza ca nu este vorba despre deschiderea a doua noi consulate generale, ci despre niste birouri consulare, care ar urma sa fie subordonate consulatelor generale existente deja la Cluj-Napoca si la Miercurea Ciuc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 iul, 2014
viorel
NOI SUNTEM ROMÂNI
MARE PAGUBĂ DACĂ N-OM AVEA UNGUR LA MINISTERUL CULTURII....S-AU DACĂ N-O MAI FI BEŢIVUL LA COTROCENI DIN DECEMBRIE INCOLO ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ