UDMR retrogradează

| 05 iul, 2013

Ridicarea unor bariere artificiale, de tipul celor pe care le-ar crea introducerea criteriului etnic în desenarea granițelor viitoarelor regiuni, vine în contradicție cu interesele fundamentale ale electoratului maghiar, cu așteptările sale firești şi cu evoluţiile europene.

Chiar dacă a recurs uneori la mijloace și alianțe politice discutabile pentru a-și atinge scopurile și a promova interesele comunității maghiare, UDMR a jucat totuși până acum rolul unui actor politic echilibrat. Judecând însă după declarațiile președintelui Kelemen Hunor, UDMR devine o formaţiune retrogradă și riscă să fie nefrecventabilă pentru partidele românești, în contextul în care mizează pe o radicalizare fără precedent a propriului discurs.

Confruntată cu o concurență deloc de neglijat în perspectiva alegerilor europarlamentare, precum și cu presiunea exercitată de Budapesta, Uniunea încearcă să profite de procesul de regionalizare pentru a demonstra maghiarilor că este cel mai înfocat apărător al drepturilor acestora.

În acest sens, președintele UDMR a lansat câteva mesaje care, deși au fost prea puțin preluate de media, conturează o poziție cât se poate de intransigentă.

Astfel, într-o declarație recentă, făcută la deschiderea oficială a celei de-a zecea ediții a taberei "Tineretul și Uniunea Europeană”, Kelemen Hunor a calificat procesul de regionalizare drept o ”asimilare” care va însemna ”începutul sfârșitului, în sens politic". Președintele UDMR a reluat astfel o idee expusă încă de acum o lună, când amenința chiar cu proteste de stradă dacă procesul de regionalizare va fi continuat în formula propusă de către cabinet.

În fapt, Uniunea dorește introducerea criteriului etnic în procesul de regionalizare și instituirea unei regiuni care să cuprindă toate județele cu populație majoritar maghiară de o manieră care să păstreze raportul etnic între aceasta și minoritatea română. În mod evident, o asemenea cerință este incompatibilă cu un proces care, în esență, ar trebui să creeze premisele pentru ca toți cetăţenii României, indiferent de etnie, să ducă o viață mai bună.

Or, ridicarea unor bariere artificiale, de tipul celor pe care le-ar crea introducerea criteriului etnic în desenarea granițelor viitoarelor regiuni, vine în contradicție cu interesele fundamentale ale electoratului maghiar, cu așteptările sale firești şi cu evoluţiile europene. Aceste așteptări nu sunt legate de separatismul pe criterii etnice, ci de un proces de regionalizare onest şi coerent, care să asigure creşterea nivelului de trai printr-o bună dezvoltare a judeţelor în care trăiesc maghiari. Adică un grad mai bun de absorbţie a banilor europeni, crearea de locuri de muncă, oportunităţi economice.

Mizând pe cartea naționalistă în raport cu regionalizarea, UDMR se auto-izolează pe scena politică românească. Această strategie s-ar putea dovedi însă pierzătoare pentru formațiunea condusă de Kelemen Hunor, în contextul în care, radicalizându-și discursul, Uniunea își anulează singurul avantaj care a diferențiat-o până în prezent de restul formațiunilor maghiare: capacitatea de a obține, prin negociere, avantaje concrete pentru comunitatea maghiarilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 iul, 2013
b3zVgwF7Lel
CS6YDff5qIs
Nu vreau sa descurajez insa din cate stiu eu bliugrole in general vor fi luate in prim plan la ochit de google!Sunt multe care au scapat de Panda de fapt dar la urmatoarea razie se aude ca o sa ne cam rupa pe noi bloggeri,acum nu stiu ce sa cred chiar ar fi interesant de dezvoltat un subiect ca asta unde putem sa vorbim intre noi,eventual sa scrii un articol!
13 iul, 2013
BuTJFMqIoP6Q
wca8UwJMz
Problema e media cu scopuri nentistcie. Oamenii sunt tot mai usor de manipulat. Asa ca "ce doresc" transilvanenii sau altii de aiurea conteaza mai putin atunci cand majoritatea sunt(em) splati pe creier.Daca ne uitam la asociatii vizibili (ca daca i-am vedea si pe cei din spate...) ne putem forma o idee: un ungur, un afacerist mason si un sociolog cu obsesii personale. Poate fi o problema faptul ca noi, romanii, ne credem prea destepti pentru a mai tine la neamul nostru (parut) uratit, in timp ce ungurii o dau inainte cu a lor. Poate ca e normal. Ungurii par a pune calitatea de ungur inainte de cea de om, in timp ce noi, romanii, de atata bataie la cap, punem calitatea de roman, ultima, eventual la defecte. http://gzueltgbaxo.com [url=http://ontbth.com]ontbth[/url] [link=http://dysacbpk.com]dysacbpk[/link]
10 iul, 2013
u9Bm0gzeavK
4dcEljqj
Well damn. I've known about the comic since before you statred it (from dA) and only just read it. Now I want to slap past me in the face for not reading it for so long, this was amazing and a very odd page to stop on. I almost want to laugh, but I feel bad, but laughing kind of overrules sorrow about this
09 iul, 2013
uKHT8tUaeB
Tet4Leqi
( Poor, poor Luca Quite the decent into msednas, I must say; he lost everything that kept him tied to sanity (I'm not sure if the children count, as it seems like they're just kinda - There [minus Rana, maybe]. Or at least the way the siblings talked among themselves about their parents, and how they spoke of their parents) his wife.So, is Dagre /really/, /really/ there ? Or is he just a figment, or representation of the mind ? O_O And since Dagre's Angora's grandfather's brother, would that make Angora's grandfather a mere figment or representation of the mind, too (lol that makes Angora sound mad)?Gah! The possibilities~! :38D Can't wait for the next page!
05 iul, 2013
pensionar
Ce problema este ca vor sa fie inpreuna in mijloxcul tari????Cred ca multi au auzit sloganul -MAI ESTI OM BUN DAR PACAT CA ESTI UNGUR!!!!Aasa am fost refuzat ca medic militar si in multe cazuri.Daca asta doresc nu vad nici o problema, ca asta nu rezolva saracia, somajul, locurile de munca daca suntem inpotriva.Mai bine sa studiem sloganul-SARACIA DAUNEAZA GRAV POULATIEI.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ