Udrea - demagogie din opoziţie

| 13 iul, 2013

Deputatul PDL Elena Udrea are motive serioase de supărare. După ce democrat-liberalii și-au încălcat de două ori promisiunile din campaniile electorale privind aplicarea unor măsuri de realizare unui cadastru general al României și intabularea, guvernul USL a preluat inițiativa și dorește să pună aceste planuri în aplicare.

Fostul ministrul al Dezvoltării și-a declarat susținerea pentru demersul Guvernului condus de Victor Ponta, considerând că realizarea cadastrului poate ajuta la revenirea sectorului construcţiilor, care poate fi chiar 10% din PIB-ul României, și poate veni în sprijinul dezvoltării agriculturii. Totuși, deşi ea este cea care a iniţiat proiectul pentru realizarea unui cadastru general al României, în parteneriat public-privat, Elena Udrea se contrazice acum, precizând că ar fi preferabilă o finanţare europeană.

Ridicolul situației este subliniat și de faptul că răzgândirea are la bază doar intenția politică de a se poziționa împotriva măsurilor pe care Uniunea Social Liberală dorește să le aplice. De altfel, criticile aduse cu privire la o eventuală lipsă de transparență din partea guvernului sunt absude în sine. Una dintre principalele modificări ale procedurii vechi este că selectarea companiior care se vor putea ocupa de realizarea cadastrului se va face acum prin licitație deschisă. Finanţarea realizării proiectului ar urma să fie efectuată exclusiv de către ofertantul desemnat câştigător al procedurii de atribuire, iar recuperarea investiţiei să se realizeze treptat din veniturile colectate.

Proiectul de parteneriat public-privat privind Agenţia Naţională de Cadastru a fost lansat de Elena Udrea abia în ianuarie 2012 și a fost criticat de preşedintele Traian Băsescu şi fostul premier Emil Boc. Acum acesta este continuat de Victor Ponta, care a lăudat ideea, dar a subliniat faptul că vechea guvernare nu a reușit să o pună în aplicare.

Timp de 23 de ani nu s-a găsit o rezolvare serioasă pentru lipsa cadastrului și a înregistrării proprietăților la nivel național. Din păcate, conform datelor existente în acest moment, suma suprafețelor cadastrate de proprietari este chiar mai mare decât suprafața totală a țării.

De asemenea, lipsa unei cadastrări naţionale sistematice a proprietăţilor are consecinţe grave asupra multor domenii importante ce ţin de dezvoltarea regională, locală și descurajarea investiţii. Proiectul actual al Guvernului vine să rezolve toate aceste probleme prin cadastrarea în perioada 2014-2020, în mod diferenţiat, pe cele două componente rural şi urban.

Utilizarea fondurilor europene alocate pentru perioada 2014-2020, dar și angajarea unor fonduri din exercițiul bugetar 2007-2013 pentru proiect pot reprezenta soluții interesante pe care Guvernul este obligat să le ia în considerare. Argumentele Elenei Udrea demonstrează că deputatul PDL își asumă greșelile din proiectul propus în urmă cu câțiva ani. Această schimbare de opinie arată că experiența din Opoziție o ajută pe fostul ministru al Dezvoltării să-și pună la punct propria viziune despre actul de guvernare și să evolueze într-un mod pozitiv, iar loc liber pentru discuție poate exista întotdeauna când este vorba despre interesul României. Dar nu și atunci când interesul este strict unul politic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 iul, 2013
teanu
Fenechiu si Udrea
Ma induioseaza jurnalistele care injura PDL pentru ce se intampla in USL. Trebuie sa executati comenzile pe care le primiti de la patron desi sunt tot mai absurde. Cel mai bine ar fi sa va cautati de acum un alt loc de munca. USL este falimentar.
14 iul, 2013
gelu
jurnalistele ridicole
In Italia, la cersit, cu jurnalistele de doi bani.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ