UE extinde sprijinul pentru proiectele României în domeniul energetic

| 10 sep, 2014

Uniunea Europeană oferă susținere financiară pentru reformarea întregului sector energetic al Republicii Moldova. Oficialii europeni extind sprijinul pentru proiectele României în domeniul energetic, prin alocarea suma suplimentare de zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași- Ungheni cu segmentul Ungheni – Chișinău, în vederea asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei, ce este cel mai mare consumator din țară.

Plata suplimentară acordată de UE va fi efectuată în 2015, confrom comunicatului de presă dat de ministerul Economiei moldovean. Și asta după ce, de Ziua Independenței Republicii Moldova, 27 august, premierii român Victor Ponta și moldovean Iurie Leancă au inaugurat gazoductul Iași – Ungheni, ce îi va oferi posibilitatea fostei republici sovietice de a-și reduce dependența față de livrările de gaze naturale rusești.

Gazoductul Iași – Ungheni are o lungime de 43 de kilometri, care asigură legătura între orașul românesc Iași(nord –est) și cel moldovean Ungheni(nord- vest), și are o capacitate de 1,5 până la 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Iar potrivit calculelor făcute de către autoritățile române, conducta va livra inițial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

Mai mult, prim-ministrul român Victor Ponta a declarat că prețul gazelor va fi mai ieftin de ambele părți ale Prutului odată cu gazoductul Iași – Ungheni, iar omologul său Iurie Leancă a ținut să îi mulțumească în mod deosebit liderului PSD, pentru reușita construirii gazoductului „Trebuie să vă mărturisesc că doar din momentul în care domnul Victor Ponta a preluat conducerea Executivului la București am reușit să ne mișcăm de la cuvinte, declarații frumoase, la acțiuni. Domnul Ponta, vă multumesc din suflet”,a spus Iurie Leancă.

Totodată, vicepremierul moldovean Andrian Candu a anunțat, într-o conferință de presă, că în cadrul „Programului Suport Bugetar pentru energie” al UE va fi alocată cea de a treia tranșă în vederea moderizării sectorului economic moldovean. Transferul bugetar de stat al celei de a treia tanșe a programului este în valoare de 11,6 milioane de euro, care urmează să fie efectuat în această toamnă, potrivit Ministrului Economiei moldovean.

Prin „Programul Suport Bugetar pentru energie”, demarat în 2011, Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova suma de 42,6 milioane de euro pentru diversificarea energetică și conectarea la piața energetică UE, respectiv pentru promovarea eficienței energetice și energiei regenerabile. Acest program face parte din cele cinci operațiuni UE de susținere financiară a Republicii Moldova, în valoare totală de peste 216 milioane de euro.

În plus, fostul ambasador al Satelor Unite în România, Mark Gitenstein, a declarat că premierul Victor Ponta a avut dreptate atunci când a afirmat că principala amenințare la adresa României, din partea Federației Ruse, este domeniul energetic, potrivit postului România Tv. Drept pentru care abordarea Guvernului Ponta a fost validată de partenerii externi, în politica de întărire a independenței domeniului energetic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ