Audiovizualul nu va fi introdus de UE în acordul de liber schimb cu SUA

| 16 iun, 2013

Cineaşti europeni, care s-au opus ca industria audiovizuală să fie inclusă în viitoarele negocieri privind un acord de liber schimb cu Statele Unite, au declarat victorie după ce miniştrii de comerţ ai UE au anunţat că, momentan, acest sector nu va intra la masa negocierilor.


Potrivit Hollywood Reporter, citat de Mediafax, directorii belgieni Jean Pierre şi Luc Dardenne au făcut anunţul după discuţiile cu uşile închise care au avut loc de vineri seară. Fraţii Dardenne sunt în fruntea grupului de regizori europeni care au cerut Uniunii Europene ca industria culturală să rămână protejată de competiţia directă cu Hollywood, din grup făcând parte şi regizorii de succes Wim Wenders, Ken Loach, Stephen Frears şi Pablo Almodovar.

Astfel, Franţa are tabăra cea mai protecţionistă privind audiovizualul, în contextul în care cel puţin 60% dintre filmele difuzate la TV în prime time trebuie să fie originare din Europa şi 40% să fie franceze.

După o discuţie cu uşile închise, ce a durat mai mult de 12 ore, Uniunea Europeană a agreat, în cele din urmă, ca industria culturală să nu facă parte din negocierile comericiale, care urmează să înceapă săptămâna viitoare la summit-ului G8, de la Londra.

Comisarul pentru comerţ, Karel De Gucht, a lăsat discuţia deschisă, spunând că acest aspect va fi discutat în continuare cu negociatorii americani. De Gucht şi-a exprimat temerile că SUA ar putea adăuga măsuri protecţioniste în cazul în care cultura va fi exclusă din negocierile comerciale.

Un nou acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi statele Unite ar avea mize uriaşe. Împreună, UE şi SUA reprezintă o treime din comerţul mondial şi jumătate din producţia economică globală. Prognozele estimează că acordul, numit Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), ar putea impulsiona economia europeană, care în momentul de faţă stagnează, cu o sumă de 160 de miliarde de dolari pe an, la care se adaugă aproape 130 de miliarde de dolari, anual, la economia Statelor Unite ale Americii.

Comisia Europeană a aprobat în luna martie deschiderea negocierilor pentru un acord de liber schimb cu Statele Unite, incluzând sectorul audiovizual în mandatul negocierilor.

Printre cei care au luat parte la negocierile legate de excepţia culturală, ce au avut loc la finele săptămânii trecute s-au numărat şi cineaştii Radu Mihăileanu şi Cristian Mungiu.

Anterior negocierilor, aproximativ 6.200 de creatori au înaintat o petiţie către Parlamentul European, pentru a apăra votul masiv din Parlamentul European în favoarea excluderii serviciilor audiovizuale din acordul comercial UE – SUA.

Printre cineaştii români care susţin excluderea serviciilor audiovizuale din acordul comercial UE – SUA se numără regizorii Radu Muntean, Răzvan Rădulescu, Corneliu Porumboiu şi Adrian Sitaru.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ