UE se temea că oligarhul Vladimir Plahotniuc ar putea schimba vectorul extern al Republicii Moldova

| 16 noi, 11:42

UE a ştiut tot timpul despre ce se întâmplă în Republica Moldova, despre influenţa în creştere a oligarhului Vladimir Plahotniuc (finanţatorul Partidului Democrat ) însă a preferat să tacă, de teamă că puterea lui Plahotniuc este atât de mare, încât ar putea schimba vectorul extern al Republicii Moldova, a declarat duminică Vladimir Socor, analist politic la Fundaţia Jamestown din SUA, potrivit Jurnal.md, citat de Agerpres.

'Însă dacă anul trecut în mediul diplomatic străin se vorbea doar în şoaptă despre liderul de facto al PD, acum tot mai mulţi diplomaţi europeni spun că 'problema Plahotniuc' trebuie atacată frontal', a afirmat expertul citat într-un interviu pentru portalul Unimedia.md. 

În 2014, când doar se şoptea despre Plahotniuc în mediul diplomatic extern, exista deja o temere că puterea lui creşte în aşa măsură, încât el poate de pe o zi pe alta să schimbe orientarea externă a Republicii Moldova, să schimbe vectorul ei (european). Din acest motiv europenii şi americanii nu au trecut la acţiuni contra sa, a opinat el. 

Potrivit acestuia, momentul de la care au pornit toate relele ulterioare a fost încheierea acordului pentru constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană în decembrie 2010, prin care partidele din alianţă şi-au împărţit între ele toate instituţiile statului. 

'Partidul (Democrat) condus oficial de Marian Lupu şi neoficial de Vladimir Plahotniuc a cerut mereu avantaje unilaterale, şantajând mereu partenerii de coaliţie, spunând că dacă nu primeşte aceste avantaje pur şi simplu trânteşte guvernul sau provoacă alegeri anticipate', a spus Vladimir Socor, în opinia căruia UE a închis ochii la toate acestea pentru că în caz contrar o coaliţie era posibilă numai cu participarea Partidului Comuniştilor. Or, UE nu dorea cu niciun chip prezenţa Partidului Comunist în guvern, pentru că ar fi fost foarte greu de obţinut ratificarea Acordului de Asociere', a explicat Socor cauzele crizei politice actuale din Republica Moldova. 

PLDM ar fi preferat mai degrabă o alianţă cu PCRM decât cu PD, pentru că PCRM nu l-ar fi şantajat la modul în care a făcut-o PD. 'Comuniştii erau mai puţin periculoşi decât partidul lui Plahotniuc (...), însă acest lucru ar fi compromis cauza integrării europene la Bruxelles. Din acest motiv, diplomaţii europeni au închis ochii la ceea ce făcea partidul lui Plahotniuc în culise', a explicat analistul citat. 

Din ce în ce mai mulţi diplomaţi europeni sunt de părere că problema Plahotniuc trebuie atacată frontal şi că, dacă sistemul de drept din interiorul Republicii Moldova nu are capacitatea de a-i veni de hac, este nevoie de o acţiune pe plan internaţional. Aceasta ar presupune o investigaţie a averilor lui Plahotniuc; care este originea acestor averi şi unde le ţine, fiindcă e clar că el nu investeşte în Republica Moldova, a concluzionat analistul politic de la Fundaţia Jamestown. 

Plahotniuc, a cărui avere era estimată în august 2010 de ziarul de afaceri ucrainean Delo la 300 milioane de dolari, a fondat săptămâna trecută două firme noi: General Media Group Corp. şi Radio Media Group Inc, care includ patru televiziuni şi trei posturi de radio, canale media pe care controversatul om de afaceri le-a ascuns, de-a lungul anilor, în spatele unor companii off-shore, potrivit site-ului Anticoruptie.md.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 noi, 14:57
Dorin
PLDM
Da ce , faptul ca Filata furat de la BEM un miliard si de asta s-a depreciat leul dupacare au urmat scumpiri in lant nu se ia in calcul ?
16 noi, 14:25
Ion Popescu
Gluma anului ))) UE se tem de Plaha!
16 noi, 13:26
Victor
Eu cred ca PD-ul si-a experimat ferm pozitia, cea de a duce RM cit mai apropoate de UE, aceste zvonuri acum nu sunt decit o abureala pentru populatie, mai cu seama ca azi PD e cel mai important partid proeuropean din Moldova.
16 noi, 13:25
Alina
Întreaga lume se teme de Plaha?! Cel mai nostim comentariu auzit pentru azi... mai degraba hoții se tem de Plaha după ce acesta a aratat ca nu are prieteni si nu jelește pe nimeni, nici măcar pe Filat. iar europenii sustin asa initiative.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ