Uimitor! La ce foloseau cafeaua oamenii în urmă cu mii de ani

| 10 mai, 2014

Animale, plante şi produse alimentare pe care astăzi le considerăm banale, fiind de găsit în orice colţ al lumii şi având acces aproape orice om la ele, erau odinioară ciudăţenii, rarităţi, trufandale.

Cafeaua

Dacă dimineaţa, în copilărie, oul era aliment de bază, la maturitate nu concepem dimineţile fără cafea. Cafeaua ne trezeşte, ne ajută să gândim mai clar, deşi, în caz de abuz, ne strică sănătatea, ne creşte starea de enervare. Exact în scopul „enervării“ era băută cafeaua la începuturi, în urmă cu câteva mii de ani, de către băştinaşii din Africa. Ei măcinau boabele crude şi preparau, în amestec cu grăsime animală, o pastă pe care o întăreau, iar la final aveau nişte „pastile“ pe care le luau înainte de luptele cu alte triburi. Un energizant natural, putem spune astăzi. Olandezii au contribuit din plin la răspândirea ei, şi deja în anul 1453 a fost deschisă la Constantinopol prima cafenea. Astăzi, cafeaua este unul din alimentele cele mai răspândite. Şi de la alimentul-drog pentru luptele pe viaţă şi pe moarte a ajuns licoarea şuetelor, întâlnirilor de afaceri, după-amiezilor cu prietenii, scrie ziarullumina.ro.

Mirodeniile, parfumul farfuriilor

Prin mirodenii se înţeleg plantele care prin deshidratare sau măcinare pot fi folosite direct, iar condimentele înseamnă amestecurile de asemenea mirodenii.

În trecut, drumul condimentelor pornea de pe teritoriul actual al Indoneziei, trecând prin Imperiul Chinez, o altă rută ducea în India. Apoi ajungeau în Orientul Apropiat, de unde luau drumul Europei, veneţienii fiind negustorii cărora li se datorează răspândirea acestor minunăţii culinare. Probabil regele mirodeniilor este piperul. Odinioară îl cărau caravanele, pe mii şi mii de kilometri, şi îşi permiteau să-l adauge în mâncăruri doar cei foarte bogaţi şi capetele încoronate. La origine, mirodeniile era considerate plante de leac, fiind folosite în tratamente, dar şi în cadrul unor ritualuri religioase ori magice. Piperul era schimbat, în secolul al XV-lea, cu aurul, atât era de valoros. Faptul că putea fi păstrat timp îndelungat, dacă era depozitat în condiţii optime, îl făcea o adevărată monedă. Astăzi este pe masa tuturor, dând iuţeală mâncării.

Tag-uri: cafea, mirodenii
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ