Umbra PDL în fotbalul românesc

| 12 iul, 2013

Despre concubinajul dintre fotbal şi politică s-a scris şi se va mai scrie. Fotbalul este cel mai popular sport, prin urmare, va fi întodeauna un spaţiu vânat de politicienii pentru care popularitatea este la fel de preţioasă ca şi aerul. Partea şi mai proastă este că fotbalul devine mai mult decât un loc al spălării imaginii. Adesea, sportul rege este un paravan folosit de politicieni şi partide pentru derularea unor operaţiuni foarte profitabile pentru buzunarele unui grup restrâns de cunoscători.

Unul dintre exemplele recente ale acestui concubinaj cu iz de afacere ilicită este situaţia de la clubul de fotbal gorjean Pandurii Târgu Jiu. Potrivit Gazetei Sporturilor, echipa condusă de Marin Condescu, un apropiat al PDL, susţinător pe faţă al lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2009, a cheltuit în perioada 2008-2012 în jur de 23 de milioane de euro. Partea cea mai proastă este aceea că sumele în cauză sunt bani publici în condiţiile în care cel mai important finanţator al clubului de fotbal este Complexul Energetic Oltenia. Iar ca lucrurile să fie şi mai încurcate, sponsorul principal declară că este împiedicat să monitorizeze cheltuielile clubului.

Astfel, miercuri dimineaţă, poliţişti şi comisari ai Gărzii Financiare Gorj au descins la sediul clubului Pandurii din Târgu Jiu pentru a verifica o serie de acte financiar-contabile, în baza unei plângeri depuse de către conducerea Complexului Energetic Oltenia. Plângerea vizează faptul că şefii Complexului Energetic Oltenia nu ar avea acces la documentele contabile ale clubului. Anterior, managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, declarase că preşedintele clubului, Marin Condescu, refuză să îi pună la dispoziţie actele financiar-contabile pe care i le-a solicitat, motiv pentru care a şi anunţat că pe 19 iulie ar urma să aibă loc o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor, în care va fi votată schimbarea lui Condescu din fruntea clubului. Potrivit Mediafax, reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au anunţat, la jumătatea lunii mai, că au dat în judecată Clubul Pandurii Târgu Jiu pentru a recupera 18,8 milioane de lei, sumă pe care echipa de fotbal ar fi primit-o, în perioada 2009 - 2011, în mod nelegal de la unităţi din minerit şi energie, cu titlu de finanţare.

Reacţia lui Marin Condescu este una tragi-comică. Acesta nu oferă nici o explicaţie pentru faptul că statul român a plătit aproximativ 5 milioane de euro pe an. În schimb, în cel mai pur limbaj politicianist-subversiv, sindicalistul portocaliu acuză starea de insolvenţă a CE Oltenia care ar ameninţa 10.000 de locuri de muncă. Ce legătură o fi între cele două subiecte, e greu de spus. Păi cum se face că stimabilul domn sindicalist nu şi-a adus aminte de soarta bieţilor muncitori şi a Complexului Energetic atunci când lua de la gura lor, an de an, 5 milioane de euro, bani cu care se puteau ţine în Liga I nu una, ci două echipe de fotbal.

Cum Pandurii nu au rupt gura târgului cu cine ştie ce performanţe, devin extrem de dubioase atât destinaţia banilor publici, cât mai ales opoziţia feroce a managementului echipei faţă de accesul liber la actele financiar-contabile. Umbra PDL-ului în fotbalul românesc mai face o victimă într-un nou scandal de corupţie în care banii contribuabililor sunt utilizaţi pe post de puşculiţă a unei caracatiţe de interese politico-sindicaliste spre paguba generală a contribuabilor şi a angajaţilor companiilor de stat în mod particular.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 iul, 2013
pensionar
Toti vare au fost sustinatori ciumei portocaliu, auluat bani din gura saracilor, medicamenntele din gura bolnavilor, a cancerosilor, bani de la someri, familia lor copii lor sa faca nume in FOTBAL CA CEI DE LA TG -JIU, SI mai sunt si alti, care achita sume grele in orice sport sa faca nume si avere.Vezi oltchim hanbal daca nu putea finanta din bani muncitorilor s-a desconpus.ASTA AR TREBUI SA URMARESCA SRI SI SEVICIILE NU CE SCRIEM OE INTERNET CE VORBIM LA TELEFON NOI MURITORI, SI MURIBUNZI.
12 iul, 2013
ramona
Noroc cu USL saraci nu mai sunt ,mancare ieftina,gaz curent ieftin,medicamente pentru cancer sunt se gasesc in strainatate avem institutii de control mai multe decat spitale cele inchise de pdl sau deschis curge lapte si miere la antena 3 si rtv,pe noi ne doare SRI BRAVO.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ