Un fermier către comisarul european pentru agricultură: "Românul nu are gena asocierii"

| 20 mai, 2013

Laurenţiu Baciu, un fermier care lucreză pe 2.000 de hectare în nordul Moldovei, a declarat la un seminar la care participa şi comisarul european pentru agriculutră, Dacian Cioloş, că asocierea mai multor producători nu va avea succes în România pentru că aici există gena pomenii.

"Tot vorbim de asociaţii şi vorbim de câţiva ani buni. Haideţi să găsiţi o altă solucţie privind asocierile. Toţi vorbim de asocieri, vorbim, vorbim, vorbim. Românul nu are genă de asociere. Are gena pomenii. Oricât aţi încerca, unde-s doi, deja-s prea mulţi", a spus Laurenţiu Baciu, care este şi preşedintele Patronatului Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Declaraţiile sale au fost îndreptate către Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, prezent la un seminar.

Baciu susţine că de-a lungul timpului s-au tot încropit grupuri de producători, de cooperative dar nu rezistă prea multe. "Câte funcţionează? S-au găsit doi-trei, s-au uitat la televizor, au văzut Viaţa Satului şi gata. Nu funcţionează niciuna. Găsiţi altă soluţie", i s-a adresat Baciu lui Cioloş.

În replică, oficialul european l-a rugat pe fermier să vină cu soluţii şi i-a dat un răspuns. "E foarte simplu matematic. Când ai o tonă şi te duci şi negociezi preţul ai o putere, când ai 100 de tone ai altă putere. Nu doar Franţa este bine organizată. În Danemarca în sectorul de lapte 80% din producători sunt membri ai unei cooperative, în Olanda 75-80%, în Spania cam 50% din toţi agricultorii din toate sectoarele sunt în asociaţii", a declarat Cioloş.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ