Un fost șef din Direcția Accize și Operațiuni Vamale Constanța, trimis în judecată de DNA

| 20 aug, 17:47

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Bogdan Vâlsan, fost director executiv în cadrul Direcției Județene de Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Constanța, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În dosar, a fost deferită justiției SC Mad Expert Intl SRL, precum și administratorul acesteia — Ioan Silviu Albescu, sub control judiciar, pentru folosire de acte falsificate (2 infracțiuni) și evaziune fiscală.

În 23, respectiv 29 decembrie 2011, cu ocazia și sub aparența falsă a efectuării a două operațiuni de aprovizionare a două nave cu cantitatea totală de 74,866 tone motorină, în valoare totală de aproximativ 80.500 dolari, Ioan Albescu și SC Mad Expert Intl SRL au derulat operațiuni comerciale fără a le înregistra în contabilitatea societății și fără a calcula și declara la termen impozitele și taxele aferente acestora, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe profit, a taxei pe valoarea adăugată și accizelor pentru produse energetice.

DNA precizează că acest lucru a fost posibil prin schimbarea destinației inițiale a produselor energetice sustrase de sub supraveghere vamală din antrepozitul vamal de depozitare și comercializarea acestora pe piața internă fără plata obligațiilor fiscale, fără a deține atestatul de înregistrare pentru comercializare.

Procurorii susțin că cei doi inculpați au folosit în relația cu DJAOV Constanța documente vamale de transport și comerciale falsificate, cu scopul de a sustrage de sub supravegherea vamală cantitatea respectivă de motorină.

"Inculpatul Vâlsan, în calitate de director executiv, după ce a fost sesizat cu referatul întocmit de unul dintre subordonații săi și înregistrat la 12.01.2012, din care rezultă că SC Mad Expert Intl SRL folosise în relația cu instituția respectivă mai multe înscrisuri falsificate și sustrăsese de sub supravegherea vamală o cantitate de motorină, nu a îndeplinit niciunul din actele la care era obligat într-o asemenea situație, producând astfel vătămări drepturilor și intereselor legitime ale statului român, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru cei doi coinculpați", se arată în comunicat.

Potrivit rechizitoriului, Ioan Albescu și SC Mad Expert Intl SRL au prejudiciat bugetul statului cu peste 265.000 lei, reprezentând taxă pe valoare adăugată — aproximativ 91.000 lei, accize la produse energetice datorate în vamă — peste 114.000 lei și impozit pe profit — peste 60.000 lei.

DNA menționează că, până în prezent, deși i s-a solicitat acest lucru, Agenția Națională de Administrare Fiscală nu a comunicat dacă se constituie sau nu parte civilă în prezenta cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Tag-uri: DNA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ