Un mare sindicat din Educație anunță proteste împotriva Guvernului începand din 2 octombrie

| 06 sep, 11:48

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) va incepe in 2 octombrie proteste impotriva Guvernului daca executivul nu acceptă încheierea unui acord prin care sa promita rezolvarea mai multor probleme ale profesorilor, potrivit unui comunicat al sindicatului.

Sindicatul condus de Simion Hancescu se arata nemultumit de faptul ca majoriarile salariale promise pentru 2018 vor fi, in realitate, mult mai mici din cauza ca toate contributiile vor trece de la angajator la angajat. Calculele citate de FSLI arata ca dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50%, angajati din învăţământ vor primi in realitate o majorare de maximum 25%. 

FSLI sustine ca profesorii si invatatorii pierd peste 3% din venitul brut pentru ca sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut.

Sindicalistii se declarat nemulţumiţi de faptul că Guvernul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe. În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei.

Pentru rezolvarea acestor probleme, FSLI cere Guvernului încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017, prin care să fie soluţionate aceste solicitări, respectând următorul calendar: 

  • Începând cu cel târziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază;
  • La rectificarea bugetară care se va face până la sfârşitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentinţelor judecătoreşti;
  • Până la sfârşitul acestei luni să se găsească o soluţie, astfel încât salariile nete din învăţământ, în anul 2018 să crească într-un procent mai mare decât cel anunţat de Executiv.


Daca Guvernul va refuza cererile sindicatului, FSLI anunta urmatorul calendar de actiuni de protest:
  • În data de 2 octombrie 2017, între orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din reşedinţele de judeţ;
  • În zilele de 4 şi 5 octobrie 2017 va fi pichetat sediul Guvernului.
Tag-uri: miting, protest
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ