Un număr record de pulsaţii radio "extraterestre" a fost detectat de astronomi

| 18 oct, 10:45

Cercetătorii australieni au descoperit un număr record de pulsaţii puternice de unde radio ce provin din spaţiul îndepărtat. Telescoapele radio CSIRO, din vestul Australiei, au detectat 19 pulsaţii misterioase, un număr dublu faţă de cel descoperit până în prezent de către cercetătorii Universităţii de Tehnologie Swinburde.

„Fast radio burst” (FRB) sunt semnale stranii care pot fi observate doar câteva milisecunde şi provin de la miliarde de ani lumină depărtare, deşi cercetătorii nu cunosc cauzele ce duc la apariţia lor. Conform Mail Online acestea generează şi pulsaţii de energie puternică, echivalentă cu cea produsă de Soare de-a lungul a 80 de ani.

„Am descoperit 20 de FRB-uri într-un singur an, aproape dublu decât numărul descoperit la nivel mondial din 2007 până în prezent”, a declarat Ryan Shannon, principalul autor al studiului. Cercetătorii au mai afirmat şi faptul că FRB-urile provin din cealaltă parte a universului. Acestea călătoresc, de obicei, miliarde de ani şi trec prin nori gazoşi.

Cercetătorii încearcă prin analizarea diferitelor lungimi de undă ale FRB-urilor să determine prin ce materiale au trecut până când au fost detectate pe Pământ. „De fiecare dată când acest lucru are loc, lungimea de undă a pulsaţiei este încetinită într-o anumită măsură”, a declarat Jean-Pierre Macquart, coautor al studiului. „În cele din urmă, pulsaţiile ajung pe Pământ la o diferenţă de timp faţă de lungimile de undă. Datorită distanţei mari pe care o parcurg le putem utiliza pentru detectarea materiei lipsă din zonele aflate între galaxii”, adaugă el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ