Un oficial de la Ambasada SUA susţine că România mai are de lucru până să fie inclusă în Visa Waiver

| 03 iul, 2013

Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, a declarat, în interviul acordat MEDIAFAX, că înţelege frustrarea românilor privind vizele, dar includerea în programul Visa Waiver nu este o ofertă pentru ţările partenere, ci se bazează strict pe respectarea cerinţelor legislaţiei americane.

"Înţeleg că poate e o frustrare în rândul românilor şi oficialilor de aici, dar e important de amintit că nu vorbim de un mod de a judeca o ţară, nu e o ofertă pe care o facem partenerilor cei mai buni. Legislaţia are cerinţe foarte precise care trebuie îndeplinite şi în privinţa unora dintre acestea, cum ar fi combaterea terorismului şi cooperarea pe probleme de securitate România a făcut progrese importante, dar ceea ce e necesar acum este reducerea acestei rate de refuz şi modificarea legislaţiei pentru a face criteriile ceva mai accesibile", a afirmat oficialul american în interviul acordat MEDIAFAX.

Butcher a arătat că rata de refuz a solicitărilor de viză din România a scăzut constant în ultimii ani până la 17% în 2012, iar criteriul privind ponderea de 3% care trebuie atins în baza legislaţiei actuale ar putea fi modificat prin adoptarea de Congres a modificărilor susţinute de Administraţia Obama, el evitând însă să indice o dată posibilă pentru adoptarea legii.

De asemenea, oficialul american afirmă că SUA urmăresc "cu mare atenţie" procesul de revizuire a Constituţiei şi că indiferent de modificările aduse, trebuie avute în vedere respectarea statului de drept, întărirea instituţiilor statului şi continuarea luptei anticorupţie.

Butcher a reafirmat, în interviul acordat cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a SUA, că respectarea statului de drept şi transparenţa sunt importante pentru investitorii americani, la fel ca şi predictibilitatea şi stabilitatea mediului de afaceri, el adăugând că partea americană are aşteptări privind respectarea recomandărilor din ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

În privinţa deciziei referitoare la proiectele Nabucco West şi TAP, el afirmă că SUA au avut o poziţie de neutralitate. Potrivit oficialului american, decizia defavorabilă Nabucco nu trebuie interpretată ca o declaraţie negativă la adresa României, fiind determinată de argumente comerciale.

El arată că soluţia pentru asigurarea viitorului energetic al României trebuie să se bazeze pe o combinaţie a folosirii gazelor de şist, exploatarea resurselor din platforma Mării Negre, o mai bună eficienţă energetică şi energiile regenerabile, iar companiile americane pot oferi tehnologie în acest sens.

Butcher a mai precizat că nominalizarea noului ambasador al SUA la Bucureşti ar trebui anunţată de Casa Albă în săptămânile următoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ