Un raport al ONU critică Statele Unite pentru regimul de detenție aplicat azilanților

| 16 aug, 15:23

Un raport înaintat luni Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UNHCR) cere Statelor Unite să pună capăt regimului de detenție aplicat potențialilor imigranți, inclusiv solicitanților de azil, informează Reuters. Documentul de 23 de pagini arată că practica americană de a-i închide pe azilanți s-a extins exponențial și încalcă legislația internațională.

Măsura reținerii în condiții de arest a migranților și refugiaților este adesea "punitivă, irațional de lungă, inutilă și costisitoare", arată autorii raportului. Ei insistă că "orice detenție administrativă, în special a imigranților a căror situație nu este reglementată, trebuie să fie conformă legislației internaționale privind drepturile omului; o astfel de măsură trebuie să fie de ultimă instanță, necesară și proporțională și să nu fie de natură punitivă; trebuie căutate ori de câte ori este posibil alternative la detenție".

Se estimează că anual sunt închise în SUA peste 350.000 de persoane, în așteptarea rezultatului procedurilor de imigrare. Costul detenției potențialilor imigranți este de aproximativ două miliarde de dolari pe an.

Raportorii independenți și-au desfășurat misiunea în Statele Unite în octombrie anul trecut, la invitația administrației fostului președinte american Barack Obama. Ei au intervievat 280 de deținuți din nouă închisori din statele Texas, California și Illinois. Unele dintre acestea se găseau în locuri izolate, cu acces limitat la servicii legale. Unii azilanți erau închiși în aceleași condiții ca și persoanele condamnate penal. În unele cazuri, detenția a durat între șase luni și mai mult de un an.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ