Un senator denunță marea lovitură pe care o dau firmele de asigurări

| 02 apr, 18:01

 

O inițiativă vizând modificarea și completarea Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, a trecut de Senat, urmând să fie supusă votului Camerei Deputaților. Inițiatorul acestui proiect legislativ, senatorul Valeriu Todirașcu, spune că adoptarea modificărilor propuse ar aduce o necesară corijare unor prevederi aberante ale legii malpraxisului care vor să le ia banii atât medicilor, cât și pacienților.

 

Valeriu Todirașcu spune că Senatul a aprobat recent modificarea legii malpraxisului, pe care el a inițiat-o în 2014. Senatorul mai zice că, în 2013, din pricina prevederilor legii malpraxisului, 98% din sumele plătite de personalul medical pentru polițele obligatorii de malpraxis au rămas la dispoziția companiilor de asigurări, transformându-se, practic, în venituri ale acestora. Aceste sume nu mai pot fi utilizate pentru despăgubirea pacienților prejudiciați, mai precizează senatorul Valeriu Todirașcu, probându-și afirmațiile cu documente emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară, din care rezultă că valoarea daunelor achitate s-a ridicat la 2% în anul 2013 și la 6% în anul 2014.

De ce este necesară modificarea legii malpraxisului medical

În prezent, persoanele vătămate prin malpraxis medical, adică cele care au suferit pagube din cauza unor erori medicale, evident neintenționate, sau rudele persoanelor decedate din cauze de malpraxis primesc eventualele despăgubiri numai foarte târziu, după procese îndelungate, penale și civile, după expertize efectuate de Colegiul Medicilor și experți plătiți din banii petenților.

Citeşte şi: Proiectul privind malpraxisul a fost finalizat. Pacienţii vor beneficia de proceduri simplificate

De obicei, când instanța pronunță decizii definitive de despăgubire, acestea sunt plătite direct de medicii implicați și nu de societățile de asigurare. Condițiile stipulate în contractele de asigurare favorizează aceste firme și le permite, în cele mai multe cazuri, să nu acopere daunele acordate de instanță. În consecință, despăgubirile se plătesc în rate, din veniturile reduse ale medicilor condamnați de instanță sau, în cazul în care medicii și-au pierdut dreptul de liberă practică, nu se mai pot plăti deloc.

Proiectul legislativ, votat de Senat, aduce avantaje certe atât persoanelor prejudiciate cât și medicilor care vor fi hărțuiți mai puțin prin procese interminabile, în detrimentul exercitării profesiunii lor în care nu sunt feriți de stres și de multiple riscuri.

Cine este afectat de prevederile noii legi

Cei care vor fi afectați de prevederile noii legi vor fi numai asiguratorii care nu vor mai putea să păstreze 98% din sumele colectate și vor fi nevoiți să își îndeplinească funcția socială de a sprijini atât medicii care plătesc asigurările cât și persoanele prejudiciate accidental de acestea în cursul furnizării serviciilor medicale, spune senatorul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 apr, 08:04
Adam
Afacere tip franciza
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
02 apr, 19:36
Aurel
Oferta de lucru part_time, la domiciliu! Oferta este valabila in toata tara. Pentru pensionari, someri, studenti, pentru cei fara serviciu si pentru cei care isi doresc al doilea job.Tot mai multi oameni sunt multumiti, pentru ca oferim imediat contract legal si dovada platii!Un mod comod si fara stres.Un altfel de serviciu.Daca ai curaj, te vei convinge singur si imi vei multumi..Se lucreaza de acasa aprox 3 ore pe zi. Nu mai ai sef…Tu esti “seful”,lucrezi cat si cand vreiCerinte:- cunostinte minime PC ;- necesar calculator;- conexiune internet;- rabdare;- seriozitate.Nu este necesara experienta.Cu perseverenta, poti obtine 300 Dolari lunar sau chiar mai mult.Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.Veti trece mai intai prin instruire, apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati.Pentru mai multe informatii trimiteti textul "INFO" la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ