Câţi bani au asiguratorii în cazul unui cutremur ca cel din 1977

| 23 iul, 18:52

Industria asigurărilor din România "poate face față cu succes și fără probleme" obligațiilor de plată în cazul unui eveniment catastrofal, a declarat joi Remi Vrignaud, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și CEO Allianz-Țiriac Asigurări, ca răspuns la rezultatul testului de stres prezentat în 16 iulie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"Capacitatea de despăgubire disponibilă membrilor UNSAR, prin protecțiile de reasigurare cumpărate pentru 2015, se ridică la peste 1,45 miliarde euro, cu aproape 60% peste simularea efectelor unui cutremur precum cel din 1977", susține președintele UNSAR.

Potrivit unei evaluări a sectorului de asigurări din România, la care au participat 13 societăți de asigurare (reprezentând peste 80% din piața de asigurări), unele societăți de asigurare din România trebuie să acționeze rapid în vederea consolidării pozițiilor financiare și a solvabilității, în condițiile în care deficitul de capital agregat este de 1,6 miliarde de lei și este concentrat la patru societăți. Cele patru societăți de asigurări cu deficit de capital agregat sunt Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins și EximAsig, scrie Agerpres.

"Capacitatea de despăgubire disponibilă membrilor UNSAR, prin protecțiile de reasigurare cumpărate — CAT XL pentru 2015, se ridică la peste 1,45 miliarde de euro, cu aproape 60% peste simularea efectelor unui cutremur precum cel din 1977 pentru proprietățile asigurate astăzi în România, estimată la 909 milioane de euro, conform analizei realizată de AON Benfield, cel mai mare broker de reasigurare din lume, recunoscut ca expert în plasamentul riscurilor catastrofale", a menționat președintele UNSAR.

Potrivit acestuia, "chiar și într-un scenariu de severitate dusă la extrem — care, repetăm, combină apariția unei catastrofe de tip cutremur major cu incapacitatea de plată a reasigurătorilor, fără a ține cont de ratingurile acestora — atenție, toți în același timp — cu inflația daunelor și creșterea pretențiilor pentru sume aflate în litigiu—, cei mai mulți dintre asigurători vor fi în măsură să plătească daunele asumate, cu prețul diminuării ratei de solvabilitate".

"În ipoteza improbabilă dată de scenariile extreme luate în calcul — faptul că marja de solvabilitate este afectată, nu echivalează cu a nu putea plăti obligațiile de despăgubire. De altfel, situații în care cerința de capital de solvabilitate a scăzut sub nivelul cerut de regimul Solvabilitate II pot apărea și pentru scenarii mult mai puțin severe, situații ce s-au înregistrat și în cazul altor teste de stres realizate în țări cu economii mature. Acest lucru nu înseamnă că respectivele societăți nu sunt în măsură să-și respecte obligațiile", a mai spus Remi Vrignaud.

Acesta a subliniat că UNSAR consideră neconformă cu realitatea afirmația cum că "nici un asigurător (mai puțin o companie care practică exclusiv asigurări de viață) nu ar fi putut să plătească despăgubirile în caz de cutremur major".

Președintele UNSAR susține că societățile de asigurare membre UNSAR care, de evaluare a activelor și pasivelor (BSR — Balance Sheet Review), au îndeplinit cerințele minime de solvabilitate, respectă toate normele în vigoare, inclusiv norma 12/2012 privind autorizarea și desfășurarea activității de subscriere și cedare în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală), astfel încât au capacitatea de a-și onora în orice moment obligațiile față de asigurați.

"Se poate observa că, doar prin respectarea normelor în vigoare, resursele financiare ale asigurătorilor sunt realizate având în vedere posibilitatea producerii unui risc de cutremur cu o magnitudine cel puțin de dimensiunea celui din 1977", a mai spus Remi Vrignaud.

Acesta a adăugat că, "dincolo de eventuale vulnerabilități punctuale", cele mai multe dintre ele cunoscute și înainte de publicarea rezultatelor la testul de stres, sistemul asigurărilor private din România este unul funcțional și poate face față obligațiilor de plată asumate aferente expunerilor la riscuri catastrofice severe.

"UNSAR consideră că realizarea unui astfel de test de stres este un exercițiu util, deoarece dovedește încă o dată că riscul de cutremur este unul dintre riscurile virulente care pot afecta atât asigurații cât și asigurătorii", a mai spus Remi Vrignaud.

UNSAR reprezintă 26 de companii de profil, care dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ