ASF interzice asigurătorilor modificarea tarifelor RCA mai devreme de 12 luni de la ultima schimbare

| 06 noi, 2014

Autoritatea de Supraveghere Financiară interzice companiilor de asigurare să modifice tarifele de primă pentru asigurările de răspundere civilă auto RCA mai devreme de 12 luni de la ultima schimbare notificată, precum şi acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a anunţat, joi, prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu.

Asigurătorul RCA are obligaţia de a utiliza tarife de primă RCA, astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, iar această prevedere nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a precizat oficialul ASF.

Norma ASF privind RCA intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015 şi face parte dintr-un set de trei norme adoptate de ASF, care vizează măsuri prudenţiale cu impact direct asupra solidităţii industriei asigurărilor, predictibilităţii tarifelor RCA şi protecţiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare.

Companiile de asigurări din România practică substituirea preţului asigurărilor RCA din alte linii de business şi, comercial, au subvenţionat preţul pentru RCA din alte linii de business, în condiţiile în care, spre deosebire de asigurările CASCO şi de proprietăţi, care sunt profitabile, RCA reprezintă o piaţă care înregistrează pierderi.

Citeşte şi: Economica.net: ASF va publica trei norme care vor cutremura piaţa

Modificările normei RCA vizează în principal activitatea de subscriere a poliţelor RCA şi asupra activităţii de constatare şi lichidare a daunelor.

"Asigurătorii RCA şi intermediarii în asigurări nu pot oferta, promova şi comercializa asigurări RCA la alte prime de asigurare decât cele rezultate din aplicarea tarifelor de primă notificate ASF şi asigurătorii au obligaţia de a practica aceeaşi primă de asigurare indiferent de canalul de distribuţie utilizat', a declarat Cornel Coca Constantinescu.

ASF interzice asigurătorilor RCA şi intermediarilor acordarea oricăror avantaje colaterale asiguraţilor la încheierea poliţelor de asigurare RCA, iar oferta asigurătorului trebuie să fie valabilă pentru o perioadă de minimum trei zile şi să conţină în mod obligatoriu informaţiile următoare - prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziţie directă şi data până la care oferta este valabilă.

Potrivit oficialului ASF, în 2013, tarifele medii pentru RCA au crescut de la 20% până la aproximativ 50%, iar comisionul mediu al intermediarilor este de 18%.

Norma mai prevede limitarea reducerilor comerciale ce pot fi acordate de asigurători pe baza tarifelor de primă, precum şi obligaţia intermediarilor de a încasa prima de asigurare RCA direct în contul asigurătorului, iar în cazul plăţilor în numerar să vireze integral în contul societăţii de asigurare prima încasată în cel mult cinci zile lucrătoare.

Prin norma RCA se creează, de asemenea, posibilitatea externalizării activităţii de constatare şi lichidare a daunelor RCA, iar în cazul daunelor totale valoarea reală a vehiculului va fi stabilită pe baza sistemelor de specialitate, grila de uzură fiind eliminată.

De asemenea, prin normă, sunt stabilite termene şi obligaţii privind constatarea daunelor, spre exemplu reconstatările urmând să fie efectuate în maximum trei zile lucrătoare, în condiţiile în care până acum nu exista un astfel de termen, potrivit oficialului ASF.

Tag-uri: ASF, asigurari, RCA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ