UNSAR: Şapte din 100 de maşini din România au provocat daune acoperite de RCA în 2013

| 29 sep, 2014

Rata combinată a daunelor pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto în România a fost, în 2013, printre cele mai mari din Europa - de 130,8%, arată o analiză a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare.

Rata combinată a daunelor este unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru industria asigurărilor şi este calculată ca raport dintre daunele brute apărute, cheltuieli de achiziţie şi administrare şi primele brute câştigate. Un nivel ridicat al acestui raport arată că posibilitatea de a despăgubi conform legii pe cei îndreptăţiţi este mai redusă.


'Indicatorul care măsoară cel mai bine profitabilitatea unui segment de asigurare - şi anume rata combinată a daunei - a înregistrat cea mai ridicată valoare dintre toate ţările analizate, respectiv 130,8%. Rata combinată a daunei include, alături de rata daunei, şi rata cheltuielilor de achiziţie şi administrare aferente unei clase de asigurări. Aşadar, luând în considerare aceste cifre, asigurătorii români au cheltuit 130,8 lei pentru fiecare 100 de lei subscrişi. De altfel, în majoritatea ţărilor incluse în analiză, indicatorul ratei combinate pe RCA a depăşit pragul de 100%, ceea ce subliniază lipsa de profitabilitate a acestui tip de asigurări (125,2% - Turcia, 116,7% - Letonia, 111,59% - Polonia, 104,6% - Cipru, 103,3% - Ungaria). Totuşi, au existat şi ţări unde rata combinată s-a situat sub 100%: 94,02% - Portugalia, 88,1% - Italia sau 74,7% - Croaţia', arată UNSAR.

Potrivit UNSAR, ponderea asigurărilor RCA în totalul subscrierilor pe asigurări generale a fost de aproape 38% în 2013, ceea ce, în condiţiile unei daunalităţi necontrolate, poate genera riscuri sistemice.

'Şapte din 100 de maşini din România au provocat daune acoperite de RCA, în 2013, spre deosebire de cinci în Polonia, 4,4 în Croaţia, patru în Lituania sau trei în Ungaria', se arată în analiza UNSAR.

Daunele pentru vătămări corporale şi deces au reprezentat 19,6% din totalul despăgubirilor RCA în 2013. Procentajul este în creştere în prima jumătate a anului 2014, ajungând la 27%, înregistrând, totodată, o majorare valorică de 70% faţă de perioada similară din 2013.

Analiza efectuată de UNSAR asupra pieţei asigurărilor de tip RCA din mai multe ţări europene a reliefat faptul că primele medii practicate în 2013 pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto din România au continuat să se menţină la un nivel scăzut, comparativ cu alte ţări. În acelaşi timp, indicatorii privind daunalitatea pe acest segment arată nevoia de consolidare a activităţii de subscriere pe segmentul RCA, astfel încât terţii păgubiţi să fie despăgubiţi conform legii.

În prima jumătate a anului 2014, primele subscrise pe RCA au crescut, reprezentând aproape jumătate din totalul asigurărilor generale vândute în România, cu subscrieri cifrate la 1,39 miliarde lei (43,61% din piaţa de asigurări generale). Totodată, din punct de vedere al daunelor plătite, poliţele RCA au generat 40% din despăgubirile plătite pe linia asigurărilor generale în primele şase luni din 2014.

De asemenea, din punct de vedere al daunei medii achitate pe acest segment, în 2013, România se regăseşte printre ţările unde acest indicator se apropie de 1.400 de euro, ceea ce reprezintă o valoare medie între ţările analizate. Frecvenţa daunelor a plasat România printre cele cu un număr mare de daune, cu 6,88%, ceea ce se traduce prin faptul că, în medie, aproape şapte din 100 de maşini asigurate au provocat câte o daună.

Nivelul primei medii aferente asigurărilor RCA în România s-a situat, în 2013, la 114 euro. Prin comparaţie, acelaşi indicator a fost de 201 euro în Croaţia, 141 euro în Portugalia. Valori mai mici decât în România au fost înregistrate în Polonia (103 euro) şi în Ungaria (65 euro). Totuşi, în Italia, ţară comparabilă cu România din punct de vedere al nivelului despăgubirilor plătite în medie pentru vătămări corporale, prima medie s-a situat la 436 euro, în 2013.

Din punct de vedere al daunei medii consemnate pe piaţa RCA, aceasta şi-a menţinut tendinţa de creştere, de la 1.252 euro, în 2011, până la 1.385 de euro, în 2013. Majorarea a fost determinată de despăgubirile pentru vătămări corporale şi deces, care au ajuns, anul trecut, să deţină o pondere de 19,16% în totalul despăgubirilor plătite de asigurătorii români, la acelaşi nivel cu piaţa din Italia, pe fondul unui număr de solicitări în creştere, alături de o practică neunitară a instanţelor de judecată.

Valori mai reduse ale daunei medii au fost regăsite în Polonia (1.287 de euro) şi Letonia (1.070 de euro), în timp ce în ţări precum Ungaria, Portugalia sau Croaţia acestea au depăşit pragul de 1.500 de euro.

În România, frecvenţa daunelor RCA a oscilat, în ultimii trei ani, în jurul valorii de 7%, ajungând, la finele lui 2013, la 6,88%. Comparativ cu alte ţări incluse în această analiză, procentajul este unul destul de ridicat, fiind depăşit doar în Turcia (8,2%), Marea Britanie (10,1%) şi Cipru (12,1%). Pe de altă parte, în Ungaria sau Letonia, acest indicator a fost de 3%, respectiv 4%. Italia, ţară care are o daună medie similară cu cea din România, prezintă o frecvenţă a daunei de aproximativ 6%.

Tag-uri: daune RCA, RCA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ