Un virus dezvăluie informaţii privind migraţiile oamenilor în perioada 'out-of-Africa'

| 24 oct, 2013

Virusul herpex simplex (HSV-1) este un agent patogen care însoţeşte omenirea de la începuturile sale, după cum relevă un studiu publicat în revista PloS ONE.

Cercetători de la Universitatea Madison au realizat o analiză de genom pentru 31 de tulpini ale HSV-1, recoltate pe plan mondial şi care arată că evoluţia acestui virus urmează cu exactitate traseul migraţiilor umane după plecarea din Africa, informează cotidianul francez Le Nouvel Observateur.

Potrivit teoriei 'în afara Africii' /out-of-Africa/, umanitatea a apărut în Africa, în urmă cu circa 150.000-200.000 de ani, după care s-a răspândit spre estul Asiei şi spre vestul Europei. 'Virusul herpetic a urmat exact traseul umanităţii, astfel cum este relatat aceasta de antropologi şi specialiştii în genetica moleculară', explică Curtis Brandt, autor principial al noului studiu.

Cercetătorii în domeniul geneticii analizează evoluţia organismelor, urmărind eventualele schimbări care există în secvenţele genetice. Datând modificările de genom, specialiştii în domeniu pot reconstrui un arbore genealogic, care să arate, de exemplu, când exact tulpinile de virus herpetic, al cărui purtător este omul, s-au separat. 'A existat un fel de 'strangulare' a migraţiei între Africa şi restul lumii, foarte puţine persoane au participat la migraţia iniţială', constată Brandt.

De altfel, oamenii de ştiinţă pot să citească în codul genetic al HSV-1 detalii şi mai subtile. Astfel, toate eşantioanele de virus descoperite în SUA ar corespunde unor subtulpini europene, cu excepţia unei singure tulpini izolate în Texas şi care prezintă caracteristici găsite pe germeni asiatici. Acest lucru demonstrează că, într-un nou val de migraţie, oamenii au împrumutat 'puntea terestră' dintre Asia şi America, ce exista în urmă cu 15.000 de ani, când strâmtoarea Bering era încă uscat. 

HSV-1, care este prezent în stare latentă la milioane de indivizi, 'constituie într-un fel un genom extern, care ne poate dezvălui multe despre evoluţia umanităţii', conchide Curtis Brandt.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ