Unchiul deputatului PSD Eduard Martin, arestat de FBI. Este acuzat de o mită fabuloasă

| 10 dec, 16:56

Unchiul deputatului PSD Eduard Martin, Dumitru Martin, a fost arestat de FBI după ce a încercat să mituiască un ofiţer al Air Force. Scopul urmărit de bărbat era să i se faciliteze obţinerea unui contract în valoare de 10,35 milioane de dolari, transmite RomâniaTV.net.

Dumitru Martin a fost arestat de agenţii FBI pe 1 decembrie, pe Aeroportul Internaţional San Francisco. Bărbatul a fost pus sub acuzare de Tribunalul Federal din Sacramento pentru mituirea unui ofiţer al Air Force, după ce i s-a organizat un flagrant, scrie sacbee.com. Mai exact, el a fost chemat de la New York la San Francisco de agenţi sub acoperire, care au pozat în intermediari ai mitei. Arestarea sa a venit la capătul unei anchete de 17 luni.

Compania lui Dumitru Martin, Polaris M Holding, a efectuat în urmă cu trei luni o plată de 100.000 de dolari ca parte din mita de un milion de dolari pe care intenţiona să o plătească unui înalt ofiţer de la Baza Aeriană Travis. Şpaga urma să fie dată pentru a i se facilita companiei Polaris obţinerea unui contract pe cinci ani companiei Polaris, pentru transportul şi depozitarea de containere pentru forţele americane de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu.

Polaris a trimis 100.000 de dolari pe 19 septembrie, într-un cont fals, deschis de FBI. Banii au fost retraşi ca probă pe 14 octombrie.

Potrivit agentului FBI care a condus ancheta, ancheta care viza "familia Martin" a fost începută în iulie 2014 şi că pe parcursul acesteia agenţii federali au aflat şi că Polaris era anchetată în România pentru corupţie şi dare de mită către oficiali locali şi înalţi demnitari.

Compania Polaris M Holding are o vechime de peste 15 ani şi se consideră "una dintre cele mai mari companii de prestare servicii de salubrizare existenta pe piata de profil din Romania". După ce şi-a început activitatea în municipiul Constanta, compania Polaris a reusit sa-si extinda activitatea si in Arad, Targu Jiu, Eforie, Navodari, Mangalia, Alba Iulia, Bumbesti Jiu, Slobozia, precum si in judetele Teleorman si Timis.

Cei doi agenţi sub acoperire s-au întâlnit pentru prima dată cu doi reprezentanţi ai firmei Polaris la Suisun City, pe 27 octombrie 2014, când s-a oferit un "comision" de 10% în schimbul garantării faptului că acel contract avea să fie încredinţat firmei lui Martin, scrie Young în declaraţie. Cei patru au mers dus la baza Travis, situată în apropiere, unde s-au întâlnit cu comandantul escadronului, care a insistat ca proprietarul firmei să semneze contractul şi să plătească mita. În aceeaşi noapte, Martin a venit cu un avion în California pentru a se întâlni cu comandantul, se mai arată în declaraţie.

Agentul descrie în continuare alte şase întâlniri, în următorul an, la San Francisco, New York, Budapesta (Ungaria) şi Sacramento, şi oferă informaţii provenind din e-mailuri schimbate între cei implicaţi. Young mai scrie în declaraţia sa că FBI deţine înregistrările întâlnirilor şi citează, de asemenea, din "abundenţa" din e-mailuri.

După ce aranjamentul a intrat în impas, din cauza anchetei de corupţie din România, contractul respectiv a fost acordat altei firme, însă relaţiile au fost reluate ulterior, pe tema unei licitaţii fictive, în vederea acordării contractului cu privire la containere.

Martin şi comandantul au semnat, pe 11 septembrie, atât un contract de aprovizionare militară a bazei Travis, cât şi alte două contracte menite să ascundă mita, se arată în declaraţie.

Când Martin, în vârstă de 55 de ani, s-a întâlnit cu agenţi FBI, la San Francisco, el credea că urma să participe la o nouă întâlnire din seria de întâlniri la care a luat parte atât el, alţi reprezentanţi ai Polaris, oficialul militar de la Travis şi alte două persoane, care erau de fapt agenţi sub acoperire. Unul dintre aceştia din urmă intenţionează să ceară clemenţă când se va pronunţa sentinţa, pentru că a acceptat mită în calitate de agent pentru contracte militare. Celălalt acţiona ca om de afaceri interesat să obţină contracte în România din partea Guvernului român.

Dumitru Martin este fratele fostului prefect de Constanţa Gheorghe Martin şi unchiul deputatului PSD Eduard Martin, trimis în judecată de procurorii DNA pentru că i-ar fi dat mită opt milioane de euro fostului primar din constănţean Radu Mazăre, în vederea facilitării emiterii unor documente şi înlesnirii câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ