Unde scârțâie autodenunțul lui Valer Marian

| 15 iul, 2013

Senatorul Marian sugerează că ar avea până și probe audio pentru a-și susține acuzațiile și a demonstra că Liviu Dragnea ar fi cerut raportarea către BEC de date false privind prezența la referendumul de demitere a președintelui.

În timp ce toată lumea se preocupa de implicațiile vizitei la București efectuată de premierul francez și dezbătea cine ar putea fi înlocuitorul lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor, pe piață a apărut informația că senatorul Valer Marian ar fi trimis către DNA un autodenunț în care îl acuză pe Liviu Dragnea de "instigare la fals și uz de fals" pentru fraudarea rezultatelor referendumului de vara trecută.

Autodenunțul în discuție relansează un subiect care, după ce a demarat furtunos cu procurori care au audiat sate întregi, a intrat treptat într-un con de umbră, în contextul în care nu au existat date pentru dovedirea fraudei masive pe care o acuzau susținătorii președintelui exact acum un an de zile. Or, faptul că dezvăluirile lui Valer Marian vin după atâta timp, ridică serioase semne de întrebare.

Astfel, senatorul Marian sugerează că ar avea până și probe audio pentru a-și susține acuzațiile și a demonstra că Liviu Dragnea ar fi cerut raportarea către BEC de date false privind prezența la referendumul de demitere a președintelui. În aceste condiții, este cât se poate de suspect că senatorul a așteptat un an de zile pentru a prezenta aceste probe procurorilor de la DNA, care anchetează presupusele fraude.

După cum remarcam încă de la început, autodenunțul lui Valer Marian vine în contextul în care România a înregistrat o premieră prin condamnarea pentru fapte de corupție a unui ministru în funcție. Ca urmare, este foarte posibil ca senatorul de Satu-Mare să fi încercat să profite de condamnarea lui Relu Fenechiu pentru a maximiza forța propriului atac la adresa cabinetului Ponta, mai ales că acuzațiile sale îl vizează și pe unul dintre candidații luați în calcul pentru preluarea Ministerului Transporturilor, Ovidiu Szilaghi.

De altminteri, judecând după relația extrem de tensionată existentă între Valer Marian și PSD, ipoteza ca autodenunțul pe care l-a trimis către DNA să fie în realitate o răzbunare bazată pe pure fabulații este cât se poate de credibilă. Desigur, senatorul a negat vehement o asemenea perspectivă, afirmând că ”spunerea adevarului (…) nu e o răzbunare".

Numai că modul în care a evoluat în ultimul an relația sa cu PSD spune cu totul altceva. Senatorul a fost până nu cu mult timp în urmă membru al PSD și președinte al organizației social-democrate de la Satu-Mare. A fost însă exclus după o serie de atacuri virulente la adresa liderilor locali și ai conducerii centrale, care au culminat cu un atac la adresa premierului Ponta și a familiei sale.

Poreclit ”senatorul Che-Guevara”, Valer Marian a devenit cunoscut ca autor al unor teorii conspiraționiste, demne de filmele de la Hollywood. Teza să principală este aceea că Parchetele din România au devenit anexele Serviciului Român de Informaţii şi că societatea noastră este umplută la cel mai înalt nivel de ofiţeri sub acoperire. În contextul excluderii sale, senatorul a reactivat această teză, susținând că s-a autosuspendat din PSD în semn de protest față de lipsa de reacție a conducerii social-democrate la adresa abuzurilor la care este supus de către serviciile secrete.

Astfel, Valer Marian a acuzat serviciile secrete că ar fi început să-l urmărească încă din iarna lui 2011, după ce a lansat o serie de atacuri la adresa președintelui Băsescu, a lui Sorin Blejnar, Traian Igaș și a Elenei Udrea. Atât de mare ar fi fost importanța pe care SRI ar fi dat-o acestei acțiuni, încât în operațiunile de filaj serviciul ar fi utilizat inclusiv un elicopter, ca să fie sigur că nu îi scapă nicio mișcare a ”obiectului” Valer Marian. În același timp, senatorul ar fi început să se simtă rău, acuzând probleme legate de concentrare, de memorare și de exprimare.

În acest context, nu a fost de mirare că Valer Marian a pus excluderea sa din PSD pe seama influenței SRI și a presiunilor exercitate de către ambasada americană la București asupra liderilor partidului. De asemenea, el a susținut, în ciuda faptului că decizia de a fi dat afară din partid a fost unanimă, că ar fi avut susținerea tutoror celor 65 de organizații locale pentru a candida din nou la șefia PSD Satu-Mare.

Dat afară din PSD, senatorul Valer Marian s-a refugiat sub pavăza unui alt ”senzațional”, Dan Diaconescu, și s-a afiliat la grupul senatorial al PP-DD. Ținând însă cont de autodenunțul pe care l-a trimis DNA, se pare însă că ex-social-democratul nu a îngropat securea războiului cu foștii săi colegi.

Atacul ar putea însă să îl coste scump de această dată pe Valer Marian, ținând cont că un autodenunț implică și posibile consecințe legale pentru cel care îl depune. Și, dacă după cum este de așteptat, acuzațiile sale se vor dovedi la fel de nefondate ca și restul scenariilor sale conspiraționiste, este foarte posibil ca procurorii DNA să nu vadă cu ochi buni faptul că Valer Marian a încercat să îi utilizeze pentru a-și plăti polițele politice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ