Unde se găsesc cei mai ieftini carburanţi şi cât va mai scădea preţul

| 11 dec, 2014

Românii care folosesc mașini pe benzină au motive să fie entuziasmați. Litrul de benzină a ajuns la minimul ultimilor trei ani, putând fi cumpărat chiar și cu 5,41 de lei, la fel ca în octombrie 2011. O explicație pentru această evoluție este scăderea de 40% a prețului pentru barilul de petrol de la nivelul de 115 dolari în iunie 2014.

Potrivit site-ului www.pretbenzina.ro, combustibilul poate fi cumpărată de la stațiile Petrom cu 5,41 RON/litru, de la Rompetrol cu 5,55RON, OMB 5,59RON, Mol 5,52 RON, Lukoil 5,47 RON și Agip 5,69 Ron / litrul de benzină.

Vestea este foarte bună în condițiile în care România este țară net importatoare de petrol, iar domeniile energiei și transporturilor au o mare influență asupra prețurilor produselor de larg consum. Factura la energie a fost pentru 2014 în scădere cu circa 350 milioane de dolari, reprezentând un avantaj macroeconomic pentru România.

Totuși, există o limită pentru această scădere. În momemtul în care barilul coboară sub 40 de dolari, multe dintre rezervele de petrol nu mai devin rentabile. Așadar, ne putem aștepta la o stabilizare a prețurilor cândva în viitorul apropiat.

De semenea, prețurile la motorină au scăzut cu peste 5 bani pe litru. De altfel, în România, în ultimele șase luni, benzina s-a ieftinit cu 13,5%, iar motorina cu 11,1%, procente superioare celui de 8% calculat de Bloomberg la nivelul întregii Uniuni Europene.

Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a coborât luni la 67,35 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din octombrie 2009 până în prezent, după ce mai multe bănci au redus prognoza de creştere a preţului petrolului pentru anul viitor.

Citeşte şi: VESTE BUNĂ pentru şoferi: benzina şi motorina se ieftinesc începând din această noapte

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ