Ungurii îi provoacă pe români, din nou, în chestiunea Ținutul Secuiesc

| 18 oct, 2013

La sfârșitul acestei luni este posibilă o nouă reaprindere în spațiul public a disputelor româno-maghiare cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc. Cel puțin asta pare să indice organizarea, pe 27 octombrie, a „Marelui marș al secuilor”, la care sunt așteptați peste 150.000 de maghiari potrivit Consiliului Național Secuiesc (CNS).

În plan este formarea unui lanț viu de 45 de kilometri în județul Covasna, pe o porțiune ce leagă 11 localități de pe ruta Brașov – Bacău (DN 11). Chiar și dacă amploarea evenimentului anunțat de CNS pare exagerată, ne putem aștepta oricum la reintrarea pe agenda media a temei legată de autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc.

Un aspect important, care susține teza unei posibile reaprinderi a conflictului, este poziția legislativului maghiar. Comisia de comuniune națională a Parlamentului ungar a adoptat o poziție oficială de susținere a acestui miting. Documentul relevă următoarele: „Semnatarii consideră că obiectivul care trebuie atins, ce constă în stabilirea regiunii autonome din Transilvania, corespunde cu principiul european al subsidiarității, stipulat de Consiliul Europei în mai multe documente”. Comisia de comuniune națională mai vorbește despre folosirea tuturor instrumentelor disponibile pentru a sprijini aspirațiile de autonomie ale comunităților maghiare din țari învecinate.

Nu are de ce să ne mai mire faptul că parlamentari ai JOBBIK și FIDESZ și-au declarat suportul pentru „Marele marș al secuilor” și că au încurajat prezența într-un număr cât mai mare. Important este ca oficialii români să nu intre în jocul acestor declarații naționaliste și să nu cadă în capcana provocărilor, mai ales în condițiile în care alegerile legislative din Ungaria se apropie cu pași repezi. Acestea vor avea loc peste doar câteva luni, în primăvara anului viitor, iar cu toții știm că în contexte electorale mesajele tind să devină extremiste, mai ales atunci când vorbim despre oficiali maghiari.

În cazul în care, în lumina evenimentului care se anunță a avea loc pe 27 octombrie, și reprezentanți ai părții române vor prelua, la rândul lor, un discurs vehement, vom avea toate premisele pentru reînceperea unei dispute precum am mai avut. Pentru a putea evita noi contre inter-etnice, politicienii de la noi trebuie să înțeleagă că politicienii maghiari aflați în campanie electorală nu trebuie luați în serios.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ