Uniunea Europeană își întărește legăturile cu Ucraina, prin adoptarea acordului de asociere

| 11 iul, 19:31

Uniunea Europeană și-a întărit legăturile politice și economice cu Ucraina, prin adoptarea marți a unui acord de asociere cu fosta republică sovietică, care va intra în vigoare la 1 septembrie, relatează agenția DPA.

Controversa asupra acordului a catalizat criza politică din Ucraina în urmă cu trei ani, conducând la îndepărtarea președintelui de atunci, Viktor Ianukovici, care ar fi vrut să amâne pe termen nelimitat acordul în favoarea legăturilor strânse cu Rusia.

Ratificarea a fost din nou suspendată anul trecut, când alegătorii olandezi au respins-o printr-un referendum fără caracter obligatoriu. Ea a fost votată de parlamentul olandez numai după ce acesta a primit asigurări scrise că acordul nu ar pune Ucraina pe calea aderării la UE.

Unele aspecte ale acordului au fost deja aplicate provizoriu, dar ratificarea de marți permite o cooperare sporită în domenii precum politica externă și de securitate, justiția și managementul finanțelor publice.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko, președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker sunt programați să se întâlnească în timpul unui summit UE-Ucraina care va avea loc miercuri și joi la Kiev.

Liderii se vor concentra pe "modalități de maximizare a beneficiilor/potențialului acordului de asociere Ucraina-UE", a declarat Consiliul European într-un comunicat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ