UNIUNEA EUROPEANĂ, reacţie la destituirea guvernului de la Chişinău: E nevoie de un executiv 'nou şi stabil'

| 30 oct, 08:42

Uniunea Europeană urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei politice din Republica Moldova, după ce parlamentul de la Chişinău a demis joi, printr-o moţiune de cenzură, guvernul premierului Valeriu Streleţ, se afirmă într-o declaraţie a biroului de presă al Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, citată vineri de Europa Liberă.

Pe această cale, Bruxellesul trimite un apel Chişinăului să formeze cât mai rapid un executiv 'nou şi stabil', în condiţiile în care Republica Moldova traversează o perioada'dificilă' pe toate planurile - economic, politic, social. 

Mai mult, UE îndeamnă la dialog toate forţele politice şi sociale interesate, pentru a evita adâncirea conflictului, dar şi pentru a lansa reforme structurale ce ar putea reface unitatea la nivel de clasă politică şi societate. 

Noul guvern va trebui să lupte cu corupţia, să rezolve criza bancară şi, în acelaşi timp, să negocieze un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), 'crucial pentru garantarea stabilităţii macroeconomice' a republicii, se mai arată în declaraţia de presă a biroului coordonatoarei politicii externe europene, Federica Mogherini. 

Guvernul de la Chişinău a fost demis joi printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia parlamentară, Partidul Socialist şi Partidul Comunist, dar care a fost votată şi de democraţii din alianţa de guvernare (Alianţa pentru Integrare Europeană -3). 

Guvernul premierului Valeriu Streleţ este al treilea demis în acest an, după cele ale lui Iurie Leancă şi Chiril Gaburici. 

Conform procedurii, după demisia oficială a guvernului, preşedintele Nicolae Timofti urmează să iniţieze consultări cu grupurile parlamentare pentru identificarea unui candidat la funcţia de premier. Acesta va dispune de 15 zile ca să-şi creeze echipa guvernamentală şi să stabilească programul de guvernare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ