Unul dintre cei mai mari investitori străini, CEZ, critică dur măsurile Guvernului

| 27 iun, 2013

Jan Veskrna, președintele CEZ România, una din companiile care a investit cel mai mult în țara noastră, s-a arătat foarte nemulțumit de ultimele decizii ale autorităților române și a spus că pentru prima oară în nouă ani se simte confuz pe piața autohtonă. Cea mai mare nemulțumire este legată de amânarea acordării bonusurilor pentru energia verde în condițiile în care CEZ deține în România cea mai mare fermă eoliană din Europa de uscat.

"Este pentru prima oară în decursul a nouă când ne simțim confuzi că ne aflăm în România", a declarat într-o conferință de presă Jan Veskrna, președintele filialei locale a CEZ din Republica Cehă. El s-a arătat nemulțumit de inexistența unei strategii energetice precum și pe faptul că Guvernul a insistat să se amâne acordarea bonusurilor pentru producerea de energia verde. "Există un mesaj pe care îl vom auzi de la acționari: CEZ România trebuie să înceteze să mai piardă bani", a spus acesta după care a adăugat că în această vară sau chiar în toamnă la Praga se va decide reducerea investițiilor pentur România.

El a spus că este total nemulțumit de adoptarea Ordonanței de urgență privind amânarea acordării unui număr de certificate verzi până la 1 ianuarie 2018 pentru centralele care produc energie alternativă. Cehii dețin ferma de la Fântânele-Cogealac, de 600 MW, cea mai mare din Europa continentală, și în care au investit 1,1 miliarde de euro.

"În toți cei 9 ani am avut o foarte bună cooperare (cu autoritățile statului, n.r.), astfel încât lucrurile să se poată mișca. Din ianuare încercăm să  înțelegem ce nu facem bine (...) În toata media, domnul ministru al energiei a dorit să spună că are dreptate. Nu putem avea dreptate amândoi. Are dreptate  ministrul. Probabil am greșit atunci cand ne comportăm ca niște investitori buni, când ne jucăm rolul de bancă pentru CFR și Poșta Română. Poate am greșit  când celelalte companii își reduceau din cauza crizei numărul de personal și salariile, iar noi le creșteam cu 4%. Poate greșim atunci când investim, în timp  ce tarifele sunt mici", a declarat Veskrna.

O altă nemulțumire este legată de recuperarea unei sume de 370 de milioane de lei ce reprezintă investițiile în distribuția de energie electrică care însă nu se regăsește în tarife. CEZ a solicitat Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei să recunoscă această sumă în tarife prin esalonarea ei pe 5 ani. Asta înseamnă o influență de 8% pe an în tarifele de distirbuția și 2,4-2,5% pe an în factura finală la consumator.

"Foarte curând urmează să avem o discuție cu top managementul de la Praga despre ceea ce se  întamplă în România. Ne vom pregăti pentru întrebări din partea directoratului. De ce ați investit 2,2 miliarde de euro, dacă tarifele coboară? De ce faceți  proiecte de CSR de milioane de lei anual pentru a ajuta autoritățile locale, acolo unde statul nu poate ajuta? E un accident că CEZ investește câte 50  milioane euro anual in distribuție? De ce doriți sa integrați piața, dacă piața nu dorește sa fie integrată?", a spus Veskrna, care a adăugat că nu are răspunsuri la aceste întrebări.

CEZ activează în România pe piețele de furnizare și disribuție de curent cât și pe cea de producție.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ