UPDATE Noua Constituție: Stema României va fi înscrisă pe drapel

| 04 iun, 2013

UPDATE Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament prin care va fi menţionată în legea fundamentală înscrierea stemei României pe tricolor. De asemenea a fost introdus un articol care spune că România este stat membtru UE. Totodată, noua lege fundamentală va avea prevăzută prevederea că toți cetățenii țării se nasc și trăiesc liber.

UPDATE Comisia pentru revizuirea Constituţiei a modificat articolul 15 din Legea fundamentală referitor la Universalitate, introducând prevederea că ''cetăţenii români se nasc şi trăiesc liber''. Astfel, articolul 15, alin 1 din proiectul de revizuire a Constituţiei stipulează faptul că ''Cetăţenii români se nasc şi trăiesc liberi. Drepturile şi libertăţile cetăţenilor prevăzute şi consacrate prin Constituţie şi prin alte legi sunt garantate, iar cetăţenii au obligaţiile prevăzute de acestea''. Amendamentul a fost formulat de PNL, prin deputaţii - Vasile Horga, Dan Motreanu, Ion Pârgaru şi Dan Coriolan Simedru, şi a fost adoptat în Comisia comună cu unanimitate de voturi.

În forma actualei Constituţii, articolul 15, alin. 1 prevedea numai faptul că ''Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea''.T

Totodată, Comisia a introdus un text nou la articolul 10 'Relaţii internaţionale' care precizează că România este stat membru al Uniunii Europene. Amendamentul, formulat de grupul minorităţilor naţionale, prin intermediul liderului Varujan Pambuccian, a fost adoptat cu majoritate de voturi. Completarea articolului 10 cu alineatul menţionat a fost votată în urma unei solicitări venite din partea senatorului PSD Ioan Chelaru, după ce în prima parte a zilei amendamentul fusese respins.

Astfel, potrivit formulei adoptate în Comisia de revizuire a Constituţiei, art. 10 'Relaţii Internaţionale' va avea următorul cuprins: '(1)România întreţine şi dezvoltă relaţii paşnice cu toate statele şi, în acest cadru, relaţii de bună vecinătate, întemeiate pe principiile şi pe celelalte norme general admise ale dreptului internaţional; (2)România este stat membru al Uniunii Europene'.

Un amendament la articolul 12 alineatul 1 adoptat de către membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei stipulează că "drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu". În forma actuală, Constituţia stabileşte că "drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu".

A trecut și un amendament propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu prin care sunt completate în legea fundamentală criteriile pentru care este interzisă discriminarea, inclusiv culoare, orientare sexuală sau trăsătură genetică.

Membrii comisiei pentru revizuirea Constituţiei au respins toate amendamentele care ar fi introdus în legea fundamentală o zi naţională de 10 Mai, formulate de senatorul PNL Victor Ciorbea, dar şi de grupurile parlamentare al PNL. De asemenea, a fost respinsă propunerea formulată de senatorii Ioan Ghise, Paul Ichim, Dorin Dobra, Valeriu Boeriu şi Ion Luchian pentru ca ziua naţională a României să fie stabilită pentru 22 Decembrie. Aceeaşi iniţiatori au mai avut un amendament respins, respectiv ca imnul naţional al României să fie schimbat cu "Tricolorul".

Totodată, membrii comisiei au respins propunerea deputatului Eugen Nicolicea şi a senatorului Ioan Toma ca deviza României să fie "Nihil Sine Deo". În plus, comisia de revizuire a Constituţiei a respins amendamentul formulat de grupul minorităţilor naţionale pentru ca articolul 10 al legii fundamentale să fie completat cu menţiunea că "România este stat membru al Uniunii Europene". În cadrul dezbaterilor, majoritatea membrilor comisiei au ajuns la concluzia ca o astfel de precizare să fie analizată la momentul discutării articolelor, adoptate în 2003, care fac referire la apartenenţa României la organizaţiile internaţionale.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ