USL a făcut din România un beneficiar net de fonduri europene

| 30 dec, 2013

Guvernul USL a dat dovadă în ultimii doi ani de mandat de o eficiență foarte bună în ceea ce privește evoluția capacității de absorbție a fondurilor europene.

Indicatorii principali care atestă dimensiunea finanțării europene care a intrat în România arată că deblocarea programelor sistate din cauza cazurilor de corupție din perioada Guvernului PDL și crearea ministerului dedicat fondurilor europene au determinat o creștere de patru ori a gradului de absorbție a banilor comunitari, ajungându-se în prezent la 27%, de la 7%.

Una dintre principalele consecințe ale acestui rezultat pozitiv este că România a încasat în 2013 mai mulți bani decât a plătit, ceea ce înseamnă că a devenit beneficiar net de fonduri europene. Acest pas este unul foarte important pentru dezvoltarea țării pentru că marchează atingerea și depășirea unui echilibru care permite dezvoltarea țării într-un ritm accelerat, util pentru eforturile noastre de a ajunge din urmă statele din vestul europei.

Totodată, faptul că Guvernul a negociat cu succes obținerea unui an suplimentar pentru absorbția fondurilor prevăzute în bugetul 2007-2014 prin sistemul n+3 este o foarte mare realizare. Recuperarea pierderilor din anii trecuți este o prioritate pentru România dacă își propune să treacă în viitorul apropiat la moneda unică europeană și să devină o economie competitivă, nu doar o piață de desfacere.

Unul dintre principalele avantaje pe care îl prezintă creșterea gradului de absorbție al fondurilor europene peste nivelul “cotizației” la bugetul UE este că acești bani în plus se adaugă la evoluția deja îmbucurătoare a indicatorilor macroeconomici, care arată că România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri ale PIB-ului din UE (cu 2,7%), având ca efecte pozitive creșterea numărului de locuri de muncă, obținerea de împrumuturi mai ieftine, reducerea birocrașiei fiscale și îmbunătățirea generală a competitivității de stat pe piețele internaționale.

Desigur, dacă intrăm în detalii, putem observa că fondurile europene din domeniul transporturilor, de exemplu, au permis înregistrarea unor progrese importante în privința construcției de autostrăzi. Doar anul acesta Guvenul a reușit să inaugureze 230 de km de autostradă, dintr-un total la nivel de țară de 530 de km. O mare parte din banii folosiți vin din cele 2,5 miliarde de euro alocați de Comisia Europeană.

Deblocarea fluxului de plăți pe POS Transport, alături de POS Mediu, POS DRU, POR și Programul operational de pescuit fără mari prejudicii, datorită continuității asigurate în finanțare către beneficiari, a fost de altfel una dintre principalele știri ale anului în domeniu. Desigur, merită menționat și faptul că noul mecanism de decontare directă a cererilor de plată pentru beneficiarii aflați în imposibilitate de a-și achita facturile și scutirea de la plata dobânzilor și a penalităților aferente datoriilor acumulate datorită blocajului sunt decizii care au ajutat foarte mult românii ce accesează finanțarea europeană.

Ministerul Fondurilor Europene s-a dovedit totodată util și prin faptul că a elaborat Ghidul de bune practici și evitarea principalelor riscuri în achizițiile publice, care va permite evitarea pe viitor a aplicării de corecții din partea instituțiilor europene.

O concluzie importantă este așadar că România și-a descoperit într-o foarte mare măsură capacitatea de a lucra alături de Comisia Europeană pentru a folosi fondurile care i-au fost alocate în bugetul UE. Pentru a reuși să ajungem la un nivel de trai satisfăcător pentru toți românii cu singuranță vom avea nevoie să îmbunătățim în continuare rata absorbției de bani comunitari și să trecem dincolo de statutul de țară contributoare. Scopul, să nu uităm, este să ne apropiem ca nivel de dezvoltare de țările occidentale și să recuperăm anii pe care i-am pierdut datorită regimului comunist.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 dec, 2013
berenger
mai copile,
poti sa fii fericit. daca ai fi trait cu 60 de ani mai devreme, ai fi vanat oameni prin paduri. acum nu se cere decat sa proslavesti in scris `realizarili` partidului, nu e nevoie de pusca. atata doar ca nu e nicio diferenta intre tine si activistii comunismului. doar vremurile difera...
31 dec, 2013
PSD-ist
Fiu bun
Hello Andrei, esti un fiu bun al PSD.
Studiezi bine problema si explici cum se cuvine la POPOR marile problem ale neamului.
Adrian este un tata si mentor pentru tine. Noi cei multi si ascultatori suntem de accord cu tot ce ne spui. Bafta si incerca sa gandesti ca noi acestia, care citim scrierile tale nu suntem si prosti, stim ce vrei !
De fapt eu nu mai citesc articolele tale in intregime. Titlul si autorul imi este de ajuns!
31 dec, 2013
cantautor
nu este un fiu bun,este o sluga credincioasa...
eu am sa-l citesc in continuare,imi place sa vad "pupincurismul" dus la extrem..
prostitutia jurnalistica,impozitata legal,pentru binele guvernului USL
31 dec, 2013
Din nou
Am ramas in comunism
Cand citesc astfel de articole, imi dau seama ca nu am parasit niciodata vremurile comunismului, in care 'megafoanele' umane se intreceau in a ridica osanale Conducatorului Iubit!
31 dec, 2013
mastroiani
o sugeti
Voi este prosti,fiindca este peste cinspe milioane.Ie mai multi securisti in PNL-Cacarau decat in FSN/PSD-Ilici Ponta 22 cine a tras in noi.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ