USR a depus în Parlament un proiect de lege pentru a direcţiona 3,5% din impozit către biblioteci

| 09 iun, 22:01

USR a depus în Parlament, la iniţiativa deputatului Cătălin Teniţă, o propunere egislativă care introduce posibilitatea pentru cetăţeni de a direcţiona procentul de 3,5% din impozitul pe venit, asupra cărora pot dispune, şi către bibliotecile publice.

 

Bibliotecile publice au un rol foarte important în comunitate, asigurând egalitatea accesului la informaţie şi la cărţile necesare educării, fără deosebire de statutul social sau economic, vârsta, sexul, apartenenţa politică, religia ori naţionalitatea utilizatorilor, arată comunicatul de presă al USR.
Măsura propusă este oportună mai ales în condiţiile în care, în ultimii 10 ani, au fost închise aproximativ 3.000 de biblioteci, dintre care 750 de biblioteci publice, în ciuda faptului că legea spune clar că bibliotecile se pot închide doar dacă se desfiinţează unitatea administrativ-teritorială respectivă.
Proiectul de lege creează premisele necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare a bibliotecilor, prin crearea posibilităţii de colectare a formularelor 3,5%. Totodată, are în vedere introducerea din oficiu a bibliotecilor de drept public cu personalitate juridică în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Actualmente, Codul fiscal permite direcţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către organizaţiile non-profit, instituţiile de cult şi către bursele private acordate pentru susţinerea studiilor. Introducerea bibliotecilor de drept public cu personalitate juridică în rândul beneficiarilor este un demers natural, având în vedere că acestea pot beneficia deja, conform legii, de donaţii şi sponsorizări. Considerăm, aşadar, că absenţa bibliotecilor din rândul entităţilor care pot beneficia de această facilitate fiscală reprezintă, mai degrabă o omisiune, intenţia legiuitorului fiind aceea de a permite donaţiile către biblioteci din partea persoanelor fizice, indică sursa menţionată.
Acest lucru nu înseamnă, în nici un caz, că autorităţile şi instituţiile publice sunt exonerate de îndeplinirea sarcinilor legate de finanţarea bibliotecilor aflate în coordonarea lor. Cu toate acestea, sumele obţinute prin colectarea formularelor de 3,5% vor reprezenta o plasă de siguranţă importantă, atenuând vulnerabilitatea financiară a bibliotecilor şi stimulând conturarea unei oferte mai bune şi mai bogate de servicii pentru comunitate. Totodată, măsura va stimula bibliotecile să depună mai multă diligenţă înspre organizarea unor activităţi proprii de strângere de fonduri.
Impactul financiar este unul redus. În primul an, acesta este estimat la 1.500.000 lei, în vreme ce o continuare cu succes a programului de atragere a susţinătorilor persoane fizice de către bibliotecile de drept public poate duce această sumă la 4.556.250 lei în 2027.

 

Tag-uri: USR
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ