USR acuză PSD că este campionul promisiunilor neîndeplinite şi prezintă 8 minciuni ale social-democraţilor privind pensiile

| 14 noi, 18:34

Deputatul USR Cristian Seidler a acuzat luni PSD că este campionul promisiunilor neîndeplinite şi a prezentat opt minciuni ale social-democraţilor privind pensiile, afirmând că ”PSD e interesat de pensionari doar ca masă electorală pe care să o ţină dependentă de deciziile lor politice haotice, inducându-le idea că PSD e cel care le «dă»”.

 

”PSD este campionul promisiunilor neîndeplinite, acoperite de minciuni. Astăzi, dezvăluim cele 8 minciuni pe pensii pe care PSD, de-a lungul timpului, le-a proliferat în spaţiul public. Aşa cum a demonstrat de foarte multe ori, PSD e interesat de pensionari doar ca masă electorală pe care să o ţină dependentă de deciziile lor politice haotice, inducându-le idea că PSD e cel care le «dă»”, a afirmat deputatul USR într-o conferinţă de presă.
Seidler a arătat că ”PSD promitea în 2019 că valoarea punctului de pensie va fi de 1875 de lei în Septembrie 2021”.
”USR a afirmat cu argumente că promisiunea era doar o minciună legiferată, imposibil de realizat. Mai apoi, a reieşit că ministrul finanţelor de la PSD i-a scris premierului PSD de la vremea respective că nu existau bani pentru această promisiune din lege. La un an după ce sunt din nou la putere, PSD promite o valoare a punctului de pensie de doar 1745 de lei începând cu 2023. Doi ani mai târziu PSD se laudă că ar da cu 130 de lei mai puţin decât promiteau pentru cu doi ani în urmă”, spune deputatul USR.
Seidler afirmă că o altă minciună a PSD este cea prin care a susţinut că nu poate să crească valoarea punctului de pensie din cauza procentului de 9,4% din PIB inclus în PNRR şi că va renegocia acest prag cu UE.
”USR a arătat pragul de 9,4% nu ar fi atins nici dacă punctul de pensie ar ajunge la 2000 de lei. Motivul real pentru care PSD nu poate sau nu vrea să crească pensiile la nivelul promis de ei nu este nicidecum PNRR ci cheltuirea banilor pe alte interese de partid decât onorarea promisiunilor electorale. În plus, Guvernul din care face parte ministrul PSDist al muncii şi protecţiei sociale nu a depus nicio cerere de renegociere a PNRR deşi vorbeşte despre asta de 1 an”, a afirmat Seidler.
El mai spune că ”PSD promitea eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii”. ”Inechităţile istorice din sistemul de pensii pot fi rezolvate doar prin recalcularea tuturor pensiilor. La un an după ce sunt din nou la putere, ministerul muncii şi protecţiei sociale condus de PSD cere Parlamentului prelungirea termenului de finalizare a bazei de date electronice, fără de care nu se poate începe recalcularea pensiilor, până în August 2023, deşi trebuia să finalizeze activitatea până la finalul anului 2022. Aşadar inechităţile nu vor fi eliminate cel puţin până la finalul anului 2023, când PSD va fi la guvernare de 2 ani deja şi va deţine chiar şi funcţia de premier”, a afirmat deputatul USR.
Potrivit lui Cristian Seidler, ”felul în care PSD a aplicat sistemul de ajutoare financiare pentru pensionari, în 2022, a adâncit inechităţile din sistemul de pensii prin stabilirea unui prag fix şi sume fixe de beneficii”.
”În luna iulie s-au acordat 700 de lei pentru pensionarii cu venituri de până la 2000 de lei. Cei cu pensia de 2000 de lei au avut venitul de 2700 de lei iar cei cu pensia de 2001 lei au rămas cu venitul la acest nivel. Echitabil ar fi fost, aşa cum a propus USR, ca toţi pensionarii să beneficieze de o sumă suplimentară variabilă, astfel încât toţi pensionarii să fi avut în acea lună un venit de cel puţin 2000 de lei. Cei cu pensia de 1900 de lei ar fi primit 100 de lei iar cei cu pensia de 1300 de lei ar fi primit 700 de lei”, a spus el.
Deputatul USR a mai arătat că ”PSD susţine că e interesat de bunăstarea tuturor pensionarilor şi totuşi, PSD nu şi-a propus şi deci nici nu a reuşit să scoată toţi pensionarii de sub pragul sărăciei”.
”USR a arătat din 2021 cum toţi pensionarii ar fi putut fi ridicaţi deasupra acestui prag cheltuind mai puţine fonduri publice decât a făcut-o PSD care deţine ministerul muncii şi protecţiei sociale. Aşa cum a demonstrat de foarte multe ori, PSD e interesat de pensionari doar ca masă electorală pe care să o ţină dependentă de deciziile lor politice haotice, inducându-le idea că PSD e cel care le ”dă”. USR a inclus în PNRR obligaţia stabilirii unei formule de creştere a pensiilor care să fie previzibilă şi să depindă cât se poate de puţin de factorul politic”, a afirmar Seidler.
USR mai precizează că ”PSD promitea eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor”, dar ”acelaşi PSD, alături de PNL şi UDMR, blochează însă în Parlament proiectul de lege USR de eliminare a acestora”. ”Între timp, pensiile speciale ale parlamentarilor au fost repuse în plată datorită inacţiunii coaliţiei conduse de PSD dar ministrul muncii şi protecţiei sociale de la PSD se preface că nu ştie acest lucru”, menţionează deputatul.
USR mai spune că ”PSD susţine că nu vor introduce noi categorii de pensii speciale”. ”Obligaţia aceasta a fost introdusă în PNRR tot de către USR. PSD blochează însă, alături de PNL şi UDMR, proiectele USR de eliminare din legislaţie a pensiilor speciale ale aleşilor locali care, după multiple amânări, ar urma să intre în plată de la 1 Ianuarie 2023”, precizează formaţiunea.
”PSD afirmă că pensiile speciale ale militarilor şi ale asimilaţilor acestora (poliţişti, jandarmi, personal al serviciilor secrete) ar fi pensii ocupaţionale. Acesta e motivul - pretext pentru care nu va reforma acest sistem. Pensiile ocupaţionale sunt pensii administrate privat, din contribuţia angajatorului, disponibile pe piaţa din România din anul 2022. Statul nu plăteşte asemenea contribuţii militarilor sau asimilaţilor acestora. Pensiile militarilor şi ale asimilaţilor lor sunt pensii speciale, atât modul de calcul cât şi vechimea minimă sau vârsta de pensionare fiind diferite faţă de cele din sistemul public de pensii”, mai arată USR.
USR mai acuză PSD că ”susţinea că PNRR a fost elaborat în secret, asta deşi demnitarii săi în frunte cu preşedintele PSD au participat la dezbaterile publice din procesul de elaborare şi au consultat documentele în timpul elaborării PNRR”.
”Mai apoi, PSD a blamat includerea în PNRR a unor sume pentru consultanţă. Ajunşi la guvernare, ministrul PSD al muncii şi protecţiei sociale a cheltuit 2 milioane de euro pentru consultanţă pe reforma pensiilor speciale dar nu face public documentul primit de la Banca Mondială deşi USR i-a solicitat acest lucru pe baza legilor accesului la informaţii publice”, arată USR.

 

Tag-uri: psd, USR
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ