USR Bucureşti: PNL şi PSD îi pedepsesc pe bucureşteni şi blochează bugetul Capitalei, pentru a doua oară

| 06 mar, 19:02

Reprezentanţii USR Bucureşti au transmis că, alianţa PSD-PNL din Consiliul General al Capitalei a ales, pentru a doua oară, în şedinţa de miercuri, să blocheze proiecte importante pentru bucureşteni şi să nu voteze bugetul pentru municipiu. Mai mult, într-un gest de protest, consilierii PNL au părăsit sala de consiliu.

 

Asta, după ce la prima şedinţă, săptămâna trecută, PSD a ales să nu se prezinte la vot. Ei au adăugat că pentru ca bugetul să fie adoptat este nevoie de susţinerea a 28 dintre cei 54 de consilieri generali, însă proiectul a fost susţinut numai de către consilierii USR şi PMP, primind doar 19 voturi „pentru”.
„Avem un buget care continuă ceea ce am început anii trecuţi. Ceea ce nu am văzut în amendamentele propuse de PNL şi PSD este de unde se vor lua aceşti bani. Faptul că alianţa PSD-PNL nu a votat acest buget atrage după sine repercusiuni şi oamenii trebuie să ştie. Nu se mai pot plăti salarii, subvenţii, iar proiectele rămân blocate”, a afimrat Valentin Necula, liderul consilierilor generali USR, potrivit unui comunicat de presă al filialei USR Bucureşti.
Pentru adoptarea proiectului de buget este nevoie de susţinerea a 28 dintre cei 54 de consilieri în funcţie. Proiectul a fost susţinut doar de consilierii USR şi PMP. În şedinţa de miercuri, bugetul a primit doar 19 voturi pentru.
„Suntem profund dezamăgiţi că astăzi, în loc să adoptăm un buget pentru Primăria Generală care să permită continuarea proiectelor începute sau să demarăm împreună alte proiecte aşteptate de mult timp de către cetăţeni, PNL a ales să nu voteze un buget elaborat pe baza acestor acţiuni şi proiecte derulate şi asumate în comun. Constatăm cu tristeţe că aceştia nu îşi mai respectă cuvântul dat bucureştenilor în 2020, când PNL a promis o alianţă de dreapta şi acum, într-o mişcare politică cinică, aleg să oprească în an electoral toate proiectele începute de administraţia actuală”, a explicat şi Nicorel Nicorescu, consilier general USR, conform sursei citate.
Bugetul Capitalei pentru anul 2024 a fost construit echilibrat. Bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti este de aproximativ 7,8 miliarde de lei. Majoritatea banilor, adică 73,3%, provin din veniturile încasate direct de Primărie în bugetul local.
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a declarat, după ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti a respins, pentru a doua oară, proiectul de buget pentru anul 2024 al oraşului, că este deschis la dialog cu orice grup politicc din CGMB, însă i-a invitat pe consilierii generali să separea dezbaterea politică, absolut legitimă în campanie electorală, de această chestiune atât de importantă pentru bucureşteni. El a explicat şi cum s-a ajuns la această situaţie şi a precizat că a făcut o propunere de buget dar i se reproşează că „subvenţiile pentru termie şi transportul public sunt în buget de 2 miliarde şi, în realitate, vor fi la sfârşitul anului de 3 miliarde”.
Edilul general a mai spus că aşa a fost şi în 2021 şi 2022, subvenţiile de la început de an erau 2 miliarde, iar la final de an erau de 3 miliarde şi acest lucru s-a întâmplat pentru că „veniturile pe care noi trebuie să le punem în buget sunt subevaluate la începutul anului şi în special la începutul anului 2024”.
Dan a adăugat că există fonduri europene care au trecut din 2023 în 2024, însă pentru a nu fi întrerupte şi banii de acolo duşi către plata subvenţie pentru termoficare şi transportul public. „Este logic ca aceşti bani să nu îi blocăm în capitolul subvenţii. Dimpotrivă să îi ducem în investiţii, în parcuri, în spitale, în străzi, consolidare de clădiri cu risc seismic, urmând ca banii care vin ulterior să îi ducem ca să completăm acea subvenţie”, a mai subliniat primarul general.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ