USR îi solicită premierului Marcel Ciolacu reducerea taxării pe echivalentul salariului minim

| 14 mai, 19:16

Reprezentanţii USR îi solicită premierului Marcel Ciolacu reducerea taxării pe echivalentul salariului minim. Aproape jumătate din câştigul brut al românilor este azi luat de stat.

 

România are cea mai mare taxare a salariilor mici şi cel mai mare grad de sărăcie în muncă din Uniunea Europeană. Această situaţie nu mai poate continua. Statul român trebuie să ia urgent măsuri de schimbare a acestor politici de taxare păguboase.
„De ani de zile spunem că România are o problemă cu taxarea prea mare a muncii. Am oferit şi o soluţie: reducerea taxelor prin scutirea de la taxare pe salariul minim. În acest fel asigurăm o salarizare minimă decentă, stimulăm munca şi reducem migraţia economică a românilor în alte ţări. În sistemul actual, creşterea salariului minim se face din pix la nivelul brut, iar statul încasează aproape 50% din această creştere, punând presiune asupra mediului de afaceri. În schimb, reducerea taxării ar face ca oamenii să rămână direct cu mai mulţi bani în buzunar, fără nici o presiune suplimentară pentru angajatori, iar statul ar încuraja creşterea conformării şi reducerea evaziunii”, a declarat deputatul Claudiu Năsui (USR), membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, potrivit comunicatului de presă al partidului.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că nu susţine scăderea impozitării pe salariul minim pe economie, ci mai degrabă promovarea unui sistem de deduceri. Premierul şi-a argumentat poziţia prin dorinţa de a evita ca şi mai mulţi angajaţi să fie încadraţi pe salariul minim pentru a beneficia de o eventuală scădere a impozitării acestuia.
„Premierului Marcel Ciolacu i-au luat câţiva ani ca să realizeze ce tot spune USR, respectiv că avem cea mai mare taxare a salariilor mici din Uniunea Europeană. Să sperăm că nu îi va mai lua alţi câţiva ani să înţeleagă şi soluţia pe care am propus-o: reducerea taxării prin scutirea taxelor pe salariul minim. Este o măsură de care ar beneficia toţi românii, în condiţiile în care problema de fond este cea a taxării ridicate a muncii în general. Haideţi să introducem chiar şi gradual această măsură, în paralel cu reducerea cheltuielilor aberante ale statului”, a subliniat deputata Cristina Prună (USR), vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii, conform sursei citate.
USR solicită ca procesul de relaxare a taxării echivalentului salariului minim să fie demarat chiar de la data de 1 iulie a acestui an, în locul noii majorări a nivelului brut dorit de Guvern, care riscă altfel să pună pe butuci noi afaceri româneşti şi să conducă la creşterea şomajului, cu efecte economice şi sociale negative.
Marcel Ciolacu a declarat, marţi la Braşov, că săptămâna aceasta începe discuţiile cu partenerii sociali legal de majorarea salariilor şi impozitarea pe muncă. El a arătat că, pentru că doreşte să nu aibă cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu va fi făcută cu o impozitare progresivă pe salariu, ci se vor da deduceri pentru cei cu venituri mici. Liderul social-democraţilor a menţionat că nu vrea să ia în acest moment decizii emoţionale şi să distrugă tot echilibrul macroeconomic. El a mai spus că Executivul are intenţia clară ca salariul minim să crească la 3.700 de lei.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ