USR PLUS a depus o iniţiativă legislativă în Parlament pentru desfiinţarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

| 23 iun, 19:34

Senatorul USR PLUS Cristi Berea şi deputata USR PLUS Cristina-Denisa Neagu au depus miercuri o nouă iniţativă de desfiinţare a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, „una dintre uzinele de sinecuri de lux ale PSD”, arată un comunicat de presă al formaţiunii.

 

Conform iniţiativei legislative, patrimoniul AOSR, reprezentând drepturile, obligaţiile, contractele, acordurile şi litigiile instituţiei, bunurile mobile, inclusiv arhiva, precum şi bunurile aflate în administrarea sau, după caz, în proprietatea acestuia, se transferă către Academia Română.
„Continuăm ceea ce ne-am asumat atât în campanie, cât şi prin programul de guvernare, şi anume desfiinţarea sinecurilor. Cu toate că beneficiază de fonduri substanţiale de la bugetul de stat, contribuţia în cercetare este insignifiantă. Pseudo-organizaţia dublează atât intern cât mai ales extern Academia Română, confuzând cercetătorii din forurile internaţionale referitor la care este adevara Academie a României. Academia Oamenilor de Ştiinţa din România este în aceeaşi măsură Academie, pe cât este şi Academia de Unghiuţe, unde diferite persoane învaţă să facă manichiură permanentă”, a afirmat Cristian Berea, potrivit sursei citate.
Personalul AOSR ar urma să fie încadrat, în limita numărului maxim de posturi aprobate, la Academia Română, beneficiind de drepturile băneşti conform grilei de salarizare din cadrul Academiei Române.
În anul 2019, doar puţin peste 2% dintre cheltuieli au fost destinate activităţilor effective. AOSR este o fabrică de sinecuri pentru 350 de persoane, printre care Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu şi Teodor Meleşcanu.
„Vechii politicieni ne-au obişnuit cu înfiinţarea de instituţii pentru funcţii sau acces la banii publici, AOSR fiind un exemplu perfect de pseudo-academie hrănită exclusiv din fonduri publice. Printre persoanele care au condus această instituţie se numără Ecaterina Andronescu, cea care a îngropat sistemul educaţiei din România. Este membru fondator şi preşedinte al secţiei “Stiinţe tehnice”.  Susţinem reforma sistemului educaţional, un buget optim pentru cercetare şi dezvoltare în cadrul Universităţilor şi nu numai, însă nu prin susţinerea sinecurilor”, a explicat Cristina-Denisa Neagu, conform sursei amintite, potrivit News.ro.
Potrivit comunicatului de presă, USR PLUS şi-a asumat în programul de guvernare reforma celor 1300 de agenţii, instituţii sau autorităţi care folosesc bani publici şi a căror activitate nu a urmat vreodată criterii de eficienţă sau performanţă.
Contribuţia AOSR la cercetarea ştiinţifică din România este aproape inexistentă, fără valoare academică. USR PLUS consideră că domeniul cercetării trebuie să beneficieze de fonduri substanţiale, oprind – în acelaşi timp – drenarea banilor publici prin pseudo instituţii de cercetare şi de academii care nu au nimic de cercetarea ştiinţifică sau academică reală.

 

Tag-uri: AOSR, USR PLUS
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ