Val de CANICULĂ în România. Temperaturi sufocante de 40 de grade la umbră, 50 de grade la soare

| 07 iul, 09:18

Valul de caniculă care a pârjolit vestul Europei loveşte România. Luni, s-au înregistrat 37 de grade la umbră, iar marţi va fi şi mai cald. Urmează două zile de Cod Portocaliu de caniculă şi temperaturi extreme. Mai mult, Administratia Nationala de Meteorologie ar putea emite pentru mâine Cod Roşu de căldură sufocantă.

Luni, în faţa soarelui, abia s-a mai putut respira. Mercurul din termometre a depasit 30 de grade, fantanile arteziene reprezinta o adevărată binecuvântare. În acest zile terasele sunt cele mai cautate.

Potrivit România TV, 30 de grade au fost şi la Sibiu însă la soare temperatura a fost mult mai mare, cel mai mult au de suferit oamenii care lucreaza afara cum ar fi comerciantii din piata care stau ore in sir afara de dimineata pana seara, iar ca sa faca fata caldurii sufocante sunt nevoiti sa apeleze la tot felul de masuri.

Cei mai norocoşi în aceste zile sunt românii care au ales să îşi petreacă timpul la malul mării, acolo căldura este mult mai uşor de suportat, sunt alintaţi de briză şi pot face oricând o baie în mare, iar mercurul în termometre nu a depăşit 30, 31 de grade Celsius.

Cod portocaliu şi cod galben de caniculă

Meteorologii au emis cod portocaliu şi cod galben de caniculă pentur mai multe judeţe din ţară, începând de marţi. Prezent la şedinţa Comandamentului de Urgenţă de la Guvern, directorul ANM, Ion Sandu, a declarat că nu este exclus ca începând de miercuri să fie emisă avertizare COD ROŞU de caniculă pentru vestul României.

"Aş vrea sa fac două observaţii suplimentare faţă de informaţiile conţinute în cele două avertizări emise deja de ANM. Prima: judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare se vor afla si marti şi miercuri sub cod portocaliu, două zile consecutiv, spre deosebire de judetele din est. Nu excludem posibilitatea ca în aceste judeţe să fie emis COD ROSU pentru caniculă în cursul zilei de miercuri. De ce accentuez cu aceste judete, trebuie mare atentie pentru că miercucri noaptea vor fi emise cu siguranţă avertizari de descărcări electrice si furtuni foarte puternice, violente.

A doua observaţie, pe parcurul zilei de joi in sud şi est se va extinde codul galben de canicula şi joi noaptea vom avea instabilitate şi eventual furtuni şi în sud-est.

Ca o concluzie, există o parte bună a informaţiei că România va traversa o perioadă cu perioade scurte de coduri portocalii sau rosii de temperaturi extreme, e adevărat că acestea alternează cu instabilitate, dar partea bună este că nu vor fi atât de violente cum este în partea de vest a Europei unde de o săptămână este cod roşu.

Trebuie să fim atenţi că până la sfârşitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar dacă nu vom ajunge la temperaturi de 35 – 40 de grade, o lună de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioada grea pentru că este posibil să ne ducă în foarte multe zone din România la secetă extremă", a declarat Ion Sandu, şeful ANM.

Potrivit meteorologului Silviu Grigore, miercuri se aşteaptă ca mercurul din termometre să urce până la 40 de grade Celsius în Oradea, Arad, Timişoara, şi 39 de grade Celsius în Alba Iulia, Satu Mare, Iaşi, Bacău.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ