Valeriu Steriu: România a pierdut peste un miliard de euro pentru că nu a cultivat soia modificată genetic

| 19 sep, 2013

România a pierdut în ultimii 7 ani peste un miliard de euro pentru că nu a cultivat, dar a importat soia modificată genetic, a declarat, joi, Valeriu Steriu, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România.

"România poate şi trebuie să se bată la Bruxelles pentru a genera producţie, nu neapărat pentru alimente, cât mai ales pentru furaje şi alte exploatări, în zona consumului de soia. România a pierdut în ultimii 7 ani peste un miliard de euro pentru că nu a cultivat, dar a importat soia modificată genetic, care a intrat în furajarea animalelor. Valorile sunt incredibile pentru că în fiecare an importăm de peste 150 de milioane de euro, în loc să producem de peste 200 de milioane de euro şi să exportăm surplusul", a spus Valeriu Steriu, citat de Agerpres.

Preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România a precizat că a rămas surprins "de reacţia liniştită" la câteva provocări lansate în urma dezbaterii pe Planul naţional strategic pe agricultură, în special pe domeniul bio versus biotehnologii.

"Am rămas surprins, aş spune, de reacţia liniştită la câteva provocări din Planul naţional strategic în urma dezbaterii lansate şi mă refer la domeniul bio versus biotehnologii. Ne aşteptam la puţin mai multă revoluţie, la mai multe reacţii, de ce România pierde sau câştigă din cele două domenii. Cred că putem oferi un suport stabil atât pentru o agricultură bio, dar avem şi cel mai bun loc pentru biotehnologii şi aici mă refer în mod special la soia, pentru că România are cele mai bune condiţii", a spus Steriu.

România a semnat, la începutul acestui an, "Declaraţia pentru Soia Dunăreană", fiind a noua ţară semnatară din cele 17 riverane Dunării.

Declaraţia prevede încurajarea cultivării soiei nemodificate genetic în 17 ţări din zona bazinului dunărean, iar România era a noua ţară care semna această declaraţie, după Austria, Italia, Ungaria, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Polonia.

Potrivit statisticilor, în Europa se importă anual circa 40 de milioane de tone de produse modificate genetic, iar în Romania intră peste 500.000 de tone, în special porumb şi soia. Circa 97% dintre produsele modificate genetic devin furaje şi sunt consumate de porci, vaci sau păsări. De asemenea, importurile anuale ale Europei de soia nemodificată genetic se ridică la peste 7 milioane de tone.

România cultiva înainte de aderare în jur de 180.000 de hectare de soia, inclusiv modificată genetic, în timp ce anul trecut suprafaţa cultivată a fost de numai 77.000 de ha, de pe care s-a obţinut o producţie de 98.000 de tone. Producţia medie în România este de sub 2 tone, în schimb în Austria s-au obţinut şi 6,3 tone la hectar. Importurile României de soia totalizează anual 500.000 tone şi sunt în valoare de 200 de milioane de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ