Vameşii de la frontierele UE au confiscat, în 2012, mărfuri contrafăcute de un miliard de euro

| 05 aug, 2013

Serviciile vamale din UE au reţinut aproape 40 de milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în 2012, potrivit raportului anual al Comisiei privind acţiunile vamale pentru protejarea DPI.

Cele aproape 40 de milioane de produse contrafăcute se ridică la aproape un miliard de euro. Ţigările au reprezentat un număr mare de interceptări (31%), diverse mărfuri (de exemplu, sticle, lămpi, adeziv, baterii, detergent pudră) au reprezentat cea de-a doua categorie ca importanţă (12%), urmată de materiale de ambalare (10%). Coletele poştale şi de curierat au reprezentat în continuare aproximativ 70% dintre intervenţiile vamale în 2012, cu 23 % de reţineri în domeniul traficului poştal privind medicamentele.

"Serviciile vamale ale UE se află în prima linie de apărare împotriva produselor contrafăcute care subminează întreprinderile care desfăşoară activităţi legale. Raportul de astăzi arată intensitatea şi importanţa acţiunilor serviciilor vamale în acest domeniu. Voi continua să insist în favoarea unei şi mai bune protejări a drepturilor de proprietate intelectuală în Europa, prin intermediul conlucrării cu partenerii internaţionali, cu sectoarele industriale şi cu statele membre", a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă.

În ceea ce priveşte locul de provenienţă al mărfurilor contrafăcute, China rămâne în continuare principala sursă. Totuşi, pentru anumite categorii, alte ţări au fost principalele surse, cum ar fi Marocul pentru alimente, Hong Kong pentru CD-uri/DVD-uri şi alte produse din tutun (în principal ţigările electronice şi umpluturile lichide pentru acestea) şi Bulgaria pentru materiale de ambalaj. Aproximativ 90 % din totalul cazurilor oprite în vamă fie au fost distruse, fie au făcut obiectul unor acţiuni în justiţie pentru identificarea încălcării.

Autorităţile vamale au reţinut anul trecut, la graniţele României cu state non-UE, peste 2 milioane de produse contrafăcute, în urcare cu 55% faţă de nivelul din 2011, potrivit datelor prezentate luni de Comisia Europeană.

Serviciile vamale ale UE joacă un rol extrem de important în oprirea intrării în UE a produselor cu privire la care există suspiciunea că ar încălca drepturile de proprietate intelectuală. Începând cu anul 2000, Comisia a publicat un raport anual privind activităţile vamale în ceea ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. Aceste rapoarte, bazate pe datele transmise Comisiei de către administraţiile vamale naţionale, sunt o contribuţie importantă la analiza încălcării DPI în Uniune realizată de autorităţile vamale şi pentru instituţii UE precum Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ