Vânzarea cartelelor prepay cu buletinul, atacată la CCR

| 12 sep, 15:29

Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul și stocarea datelor au fost reclamate la Curtea Constituțională. Renate Weber, Avocat al Poporului, a anunțat joi că aceste măsuri luate de Executiv „afectează drepturile și libertăţile cetăţeneşti".

Renate Weber a anunţat că a sesizat Curtea Constituţională în legătură „Ordonanța de Urgență 112”, care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul şi prevede stocarea datelor.

Avocatul Poporulu susţine că „actul normativ limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată”.

„Se observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală şi art. 11 şi art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, potrivit sesizării trimise la CCR.

Weber atrage atenţia că nu se rezolvă urgent o stuaţie excepţională, întrucât actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020: „Nu se justifică situaţia extraordinară şi nici urgenţa”.

„Din examinarea dispoziţiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare şi nici asigurarea garanţiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, şi anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea şi sancţionarea apelanţilor abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situaţie extraordinară, nu este de natură a justifica urgenţa reglementării”, a precizat Weber.

De asemenea, Avocatul Poporului a mai spus că localizarea celor care apelează la 112 era posibilă şi prin reglementarea anterioară.

„Aplicarea efectivă a soluţiei legislative privind colectarea datelor de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM preplătite se realizează începând cu data de 1 ianuarie 2020”, se arată în document.

După cazul de la Caracal, Guvernul a anunțat că va modifica sistemul 112 și sistemul de localizare pentru a îmbunătăți timpii de răspuns în situaţii critice.

La finalul lunii august, Guvernul a anunțat modificarea lefgislației în acest domeniu iar pe 3 septembrie a adoptat ordonanța de urgență care obligă operatorii de telefonie să colecteze şi furnizeze datele de identificare ale celor care au cumpărat cartele prepay.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ