Vânzările de calculatoare personale au scăzut cu 11% în trimestrul II

| 11 iul, 2013

Vânzările mondiale de calculatoare persoane au scăzut pentru al cincilea trimestru consecutiv în perioada aprilie-iunie 2013, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de declin înregistrată în istoria pieţei PC-urilor, au anunţat firmele de cercetare Gartner şi IDC, transmite AFP.

Potrivit Gartner, în trimestrul al doilea al acestui an la nivel mondial au fost vândute 76 milioane de calculatoare personale, în scădere cu 10,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Această scădere vine după o cădere record de 11,2% înregistrată în primul trimestru.

Analistul Gartner, Mikako Kitagawa consideră că declinul "este legat în mod direct de reducerea bazei instalate de PC-uri în condiţiile în care tabletele ieftine înlocuiesc calculatoarele din segmentul low-end pe pieţele mature". În acelaşi timp pe pieţele emergente cum este China "tabletele ieftine au devenit primul dispozitiv informatic pentru mulţi consumatori, care în cel mai bun caz amână achiziţionarea unui PC. Acest lucru explică şi colapsul pieţei de mini notebook-uri", adaugă Kitagawa.

Utilizând o metodologie de calcul uşor diferită, firma de cercetare International Data Corp. a estimat că livrările mondiale de PC-uri au scăzut cu 11,4% în al doilea trimestru până la 75,6 milioane de unităţi, adăugând încă că declinul a fost uşor mai mic decât se aştepta.

"Ne aşteptăm în continuare la o îmbunătăţire a vânzărilor în a doua jumătate a anului", a declarat analistul IDC, Jay Chou.

Ambele firme de cercetare sunt de acord că grupul chinez Lenovo a devenit lider mondial pe piaţa PC-urilor, devansând grupul american Hewlett-Packard. Cu 12,67 milioane unităţi vândute (în scădere cu 0,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut), cota de piaţă a Lenovo în trimestrul al doilea a fost de 16,7%, uşor mai mare faţă de o cotă de 16,4% în cazul Hewlett-Packard, în cazul căruia livrările au înregistrat o scădere de 4,8% până la 12,4 milioane unităţi. Pe locul al treilea se situează Dell cu 8,9 milioane PC-uri vândute (în scădere cu 3,9%) şi o cotă de piaţă de 11,8%. Cele mai mari scăderi ale vânzărilor le-au înregistrat producătorii taiwanezi Acer ( minus 35,3% până la  6,3 milioane unităţi) şi Asus (minus 20,5% până la 4,6 milioane unităţi).

Piaţa PC-urilor se confruntă în prezent cu o tranziţie spre tablete, iar lansarea noului sistem de operare Windows 8 nu a ajutat prea mult. 

"Deşi Windows 8 a fost criticat de unii ca fiind principalul motiv pentru scăderea pieţei PC-urilor, noi credem că acest lucru nu este justificat deoarece nu explică declinul susţinut a livrărilor de PC-uri şi nici nu explică performanţele Apple", a declarat Mikako Kitagawa.

Grupul Apple nu se află între primii cinci producători mondiali de PC-uri dar este numărul trei pe piaţa din SUA, chiar dacă vânzările sale au scăzut cu 4,3% în ultimul trimestru. Pe piaţa din SUA în trimestrul al doilea au fost livrate 15 milioane PC-uri, în scădere cu 1,4% în ritm anual dar cu 8,5% mai mult decât în primul trimestru.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ