Varujan Vosganian: România are un excedent comercial foarte mare cu Marea Britanie şi Rusia

| 07 iun, 2013

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a informat, vineri, cu ocazia participării la un forum pe teme economice organizat în staţiunea Mamaia, că România are un excedent comercial foarte mare cu Marea Britanie şi Rusia, scoţând în evidenţă că ţara noastră poate să nu aibă avantajul competitiv pe anumite produse, dar să aibă avantajul comparativ cu anumite ţări.

"Putem să nu avem avantaj competitiv pe anumite produse, dar putem să avem avantaj comparativ pe anumite ţări. Vă dau două exemple care sunt din colţuri diferite ale lumii, Marea Britanie şi Rusia. România are un excedent comercial foarte mare şi cu una şi cu cealaltă. Cu Marea Britanie, excedentul comercial vine din faptul că Marea Britanie şi-a concentrat eforturile mai ales pe zona financiară şi are o capacitate industrială extrem de redusă. (...) Excedentul comercial al României cu Rusia, exceptând produsele energetice, este de un miliard de dolari. Rusia exportă la noi de circa 400 de milioane de dolari, noi exportăm în Rusia de 1,4 miliarde de dolari. Este un avantaj de necontestat pe care trebuie să-l folosim", a spus Vosganian.

Potrivit acestuia, până în noiembrie 2013, România va avea o proprie strategie de competitivitate cu privire la domeniul industriei, strategie care trebuie definitivată înaintea exerciţiului bugetar european 2014 - 2020.

"Trebuie să definim pentru România ce înseamnă avantajul competitiv şi, ca un corolar, ce înseamnă avantajul comparativ. (...) Deci, definirea avantajului competitiv este fundamental, pentru că în baza lui trebuie să stabilim finanţările, ce industrii finanţăm, ce forţă de muncă vom califica cu fonduri europene", a precizat ministrul Economiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ